A GDE JE SRPSKI? Ovo su najpoželjniji pasoši na svetu! (FOTO)

Ako ste pomislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država najbolji, odnosno da se s njim može putovati u bilo koju zemlju bez vize, prevarili ste se. Napoželjniji su pasoši Finske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva

  • 23

Ako imate dovoljno novca i slobodnog vremena, a plus volite da putujete jedino što vam je još potrebno jeste pasoš. Ipak, jedini problem može da predstavlja ako ste iz Avganistana, Somalije  ili, na primer, Iraka, jer vam je u tom slučaju putna isprava praktično bezvredna.

Naime, portal "Businessinsider" preneo je rang listu najpoželjnijih pasoša na svetu koju je sastavio "Good Magazine". Lista je sastavljena na osnovu mogućnosti putovanja bez viza.

Ako ste pomislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država najbolji, odnosno da se sa njim može putovati bez dodatnih dozvola, prevarili ste se.

Napoželjniji su pasoši Finske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, a državljani tih zemalja mogu bez vize da putuju u 173 države.

Amerikanci ipak ne zaostaju mnogo, njima je dovoljan samo pasoš za 172. zemlje. U isti broj država mogu da putuju i građani Nemačke, Danske i Luksemburga.

Pri vrhu liste su i Japan čiji žitelji mogu da putuju u 170 zemalja, kao i Francuzi i Španci.

Što se tiče zemalja bivše SFRJ, Slovencima je samo putna isprava dovoljna da otputuju u 155 zemalja sveta, Hrvati, koji su kasnije postali članica EU, mogu bez vize da posete 129 država.

Stanovnici Srbije mogu da posete 104 zemlje na svetu bez dodatne papirologije i pribavljanja vize. Odmah iza nas su Makedonci koji mogu da odu u 103 države, a pet manje, odnosno u 98 zemalja širom planete mogu da otputuju i Crnogorci.

Najnepoželjniji pasoš bivše Jugoslavije jeste bosanski jer građani BIH mogu da odu u 91. zemlju na svetu.

Zanimljivo je da pasoš naše zemlje "vredi" više od pasoša Rusije pošto građani te supersile mogu da odu bez viza na neku od 95 destinacija širom sveta.

S druge strane, na samom začelju liste nalazi se Avganistan pošto sa pasošem te zemlje građani mogu da otputuju u samo 28 država. Iračani mogu da odu u 31. zemlju, dok državljani Pakistana i Somalije mogu da posete 32. države.

Kompletnu listu najpoželjnijih putnih isprava možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: time.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jasno

    3. jul 2014 | 23:22

    Bio jednom jedan SFRJ pasos za koji nije bila potrebna niti jedna viza.

  • Srbin

    3. jul 2014 | 23:08

    I tih 104 je zaista previše. Para nemamo ni svoju zemlju da obiđemo

  • Seriiiiiiiii

    3. jul 2014 | 23:17

    Sta mi vredi kada nemam pare za putovanja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA