Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Vuk Drašković 1981. opleo po najvećim zvezdama: "Za 3 noći zaradi više nego rudar za 4 godine..."

A. Š.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviše se obrušio na Zdravka Čolića i Gorana Bregovića, kao i na tadašnjeg kralja folka Šabana Šaulića

  • 18
Vuk Drašković, Goran Bregović, Šaban Šaulić, Zdravko Čolić, Lepa Lukić Foto-kolaž: Nikola Tomić, ATA Images/Antonio Ahel

Vuk Drašković je smatrao 1981. godine da su Zdravko Čolić, Goran Bregović, Šaban Šaulić, Lepa Lukić, Vera Matović i još mnogo poznatih pevača sa estrade muzički nepismeni i da predstavljaju malograđane koji zarađuju mnogo novca.

Vukova prva knjiga koja nosi naziv "Ja, malograđanin" govori o nedostacima tadašnje Jugoslavije.

Lider Srpskog pokreta obnove, pre nego što je postao nacionalno orijentisan, snažno je podržavao komunizam i socijalističko samoupravljanje koje, između ostalog, podrazumeva besklasno društvo i jednakost stanovništva.

On je posebno istakao one koji su zarađivali mnogo para od koncerata, u čemu je video nepravdu. Najviše se obrušio na Zdravka Čolića i Gorana Bregovića, kao i na tadašnjeg kralja folka Šabana Šaulića.

- Zbog toga što je tri novogodišnje noći zabavljao goste zagrebačkog "Interkontinentala", pevač Zdravko Čolić dobio je, prema pisanju štampe, 350.000 novih dinara. Zdravko Čolić, momak koji nijednom svojom pesmicom nije zadužio našu kulturnu baštinu, koji nije stvorio bila šta što je kadro da nadživi ovo vreme i postane umetnička tvorevina, za tri noći zaradi više nego dobro plaćeni rudar za četiri godine. Koliko su zaradili Šaban Šaulić, Vlado Kalember, Goran Bregović, koji plaća telohranitelje i koji, valjda iz protesta prema društvu koje mu je omogućilo kraljevsko bogatstvo i razbacivanje, u jednoj svojoj hit pesmici nekog jadnog Petrović Petra šalje u materinu?

U 1980. više od pola miliona Jugoslovena je primalo manje od 4.500 dinara mesečno, to znači da bi oni trebalo da rade od 150 do 200 godina da bi dobili onoliko koliko Čolić i Bregović dobiju za godinu dana - napisao je Vuk u svojoj knjizi, ne sluteći da će se pesme Brege, Čole i Šabana slušati i posle četiri decenije.

Vuku su takođe zasmetali i pojedini hrvatski izvođači, kao i pevači narodne muzike koji su osamdesetih godina bili izuzetno popularni.

- Tereza Kesovija je dve večeri (31. decembra i 1. januara) nastupala u Rdećoj dvorani u Velenju. Pevala je, kažu, zidarima i "ozidala" za sebe 380.000 dinara. Hotel "Kroacija" u Cavtatu bio je ponudio grupi Novi fosili 450.000 dinara, ali su to momci odbili. Mogu, kazali su, na drugom mestu dobiti još više. Mogu koliko hoće, to je sigurno. I oni, i Srebrna krila, i Lepava Lukić, i Vera Matović... I još desetine, stotine grupa i solista od kojih većina ne zna ni note - moralisao je pre 37 godina Draškovića, koga smo pak od devedesetih do danas više puta imali prilike da vidimo u društvu estradnih zvezda.

"Ja, malograđanin" knjiga prošla nezapaženo

Drašković se u svom prvom književnom delu bavio pitanjima i analizama da li smo potrošačko društvo, ko su malograđani i skorojevići u Jugoslaviji, odnosom poltrona i samoupravljanja. Knjiga je objavljena 1981. godine i u to vreme nije izazvala previše pažnje javnosti jer Vuk nije bio toliko poznat i popularan. Zanimljivo je da Draškovićevo prvo književno delo na naslovnici krasi karikatura Nade Topčagić i da se mnoge njegove prognoze iz knjige nisu obistinile, poput one da Zdravko nijednom pesmom nije zadužio našu kulturnu baštinu, prenosi Kurir.

(Telegraf.rs)

Video: Lepa Brena se latila mikrofona na Viktorom rođendanu: Pevačica je napravila feštu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA