Opasnih 3.000 ubica na četiri noge šeta Srbijom!

U našoj zemlji registrovano je samo oko 800 opasnih pasa, ali se svi upućeni slažu da ih ima nekoliko puta više. Popularnost rasa koje pripadaju opasnim psima, raste, a vlasnici često ne poštuju propise za njihovo držanje

Srbijom u ovom trenutku šeta više od 3.000 opasnih pasa, koji svakog trenutka mogu da napadnu bilo koga! Kada bi se ozbiljnije shvatio ovaj podatak možda bi napadi opsanih pasa, poput onog kada je staford nasrnuo na četvorogodišnju devojčicu u Požarevcu, mogli da budu sprečeni.

U našoj zemlji registrovano je samo oko 800 opasnih pasa, ali se svi upućeni slažu da ih ima daleko više. Jedan od problema je što odgajivačnice koje posluju na divlje (u Srbiji postoji samo jedna registrovana odgajivačnica) prodaju pse bez ikakvih dozvola.

- Vrlo je važno da vlasnik spreči da opasan pas ugrozi ljude ili druge pse. Opasnog psa ne smete ustupiti nekoj drugoj osobi na čuvanje i privremeni smeštaj. Naročito je zabranjeno šetati ih bez povoca i korpe. Kada bi se vlasnici pridržavali ovih pravila, ne bi dolazilo do stravičnih napada - kaže dr Darko Drobnjak, međunarodni kinološki sudija, prenose "Naše novine".

U Upravi za veterinu tvrde da fizički nije moguće iskontrolisati sve vlasnike, a da je obaveza vlasnika da svog četvoronožnog prijatelja prijave.

- Saradnja među nadležnim institucijama ne postoji, pa dolazi do toga da se opasni psi mogu kupiti za sitan novac, a cena toga može da bude previsoka i da se plati čak i ljudskim životima. Postoje tačno određena pravila za držanje opasnih pasa, ali to u Srbiji malo ko poštuje. Popularnost tih rasa sve više raste, pa staforde i slične rase uglavnom kupuju mlade, neiskusne, i nepodučene osobe - objašnjava Nataša Vukmirović iz organizacije za zaštitu životinja "Link plus".

U opasne spadaju psi rase poput pitbul terijera, staford terijera, kao i mešanci tih rasa. U opasne pse ubrajaju se i oni koji su ranije napadali ljude bez očiglednog povoda, ali i oni koji su napali drugog psa ili su odgajani za borbe.

Njih u šetnju može da izvodi samo punoletna osoba i to na povocu i sa korpom na njušci, a za njih je obavezan i ispit socijalizacije. Za nepoštovanje propisa mandatna kazna iznosi 5.000, a maksimalna 75.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    8. jul 2014 | 00:21

    Nisu problem četvoronožci već njihove dvonožne gazde .

  • Не може свако да има пса

    8. jul 2014 | 00:13

    Морате знати да нису опасни пси него власници истих. Пас ако се одгаја како треба с љубављу никада неће бити агресиван,али ако га сам власник учи и малтретира да буде крволочан то ће и бити...И треба увести те казне да се опамете мало

  • Urke

    8. jul 2014 | 00:11

    Nisu psi opasni već vlasnici!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA