ČUVAJTE SE VRUĆINE: Toplotni udari prete i ovog leta!

Opasnost od toplotnog udara najviše preti hroničnim i srčanim bolesnicima, deci i starijima koji su osetljivi na visoke temperature, ali i svim osobama koji su tokom dužeg perioda izloženi visokim temperaturama

  • 0

Iako se verovalo da su stajska isparenja jedan od mogućih uzroka smrti dečaka Petra Vučićevića (14) koji je pronađen mrtav na tavanustajsko đubrivo nije toksično za ljudski organizam, pa je verovatniji uzrok smrti toplotni udar.

- Hemijski procesi koji nastaju tokom visokih temperatura prirodnog stajskog đubriva nisu ni u kom slučaju opasna po ljude - kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje i dodaju da  za ljudski organizam mogu biti opasna isparenja nekih hemisjkih đubriva.

Sunčanica i toplotni udar najčešće se dešavaju tokom perioda visokih dnevnih temperatura, kaže za Telegraf Nada Macura iz beogradske Hitne pomoći.

Ona objašnjava da se toplotni udar događa pod tropskim uslovima, kada je temperatura visoka, a vlažnost vazduha velika.

Najosetljiviji na ove uslove su hronični i srčani bolesnici, kao i deca i stariji koji su osetljivi na visoke temperature. Pored njih, u opasnosti su i radnici na putevima, toplotnim pećima, i svi oni koji se izlažu visokim temperaturama tokom dužeg vremenskog perioda.

- Prilikom toplonog udara dolazi do pada krvnog pritiska, usporenja periferne cirkulacije, malaksalosti i pojačanog znojenja. Gubitak elektrolita i znojenje vode ka dehidraciji koja može izazvati srčane poremećaje i aritmije - kaže Macura.

U slučaju toplotnog udara osobu hitno skloniti s toplote u hladniju prostoriju, a zatim joj dati infuziju fiziološkog rastvora. Ponovno hidriranje i regulacija telesne temperature su neophodni za vraćanje organizma u normalno stanje.

Tokom tropskih dana potrebno je redovno unositi tečnost u organizam kako bi se sprečila dehidracija. Svima koji ne moraju da izlaze, savetuje se da ostanu u svojim domovima, a ostalima se preporučuje boravak u klimatizovanim prostorijama.

Osobama koji rade na visokim temperaturama savetuju se česte pauze u hladnim prostorijama kako organizam ne bi izgubio mogućnost regulacije telesne temperature.

(A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA