UŽIVO: Malezijski avion sa 295 ljudi oboren raketom iznad Ukrajine! (FOTO) (VIDEO)

U području u kom je avion oboren vode se borbe između ruskih separatista i ukrajinske vojske. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko izjvaio je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh. Ruski separatisti odbacili su navode da su umešani u obaranje aviona. U avionu se nalazilo 80 dece

  • 72

Malezijski putnički avion "boing 777" srušio se danas u Ukrajini, kod granice s Rusijom, preneo je Rojters.

U malezijskom avionu nalazilo se 295 ljudi, preneo je Rojters, 280 putnika i 15 članova posade. Navodi se da je "boing" bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, preneo je Interfaks.

"Malezija erlajns" je u zvaničnom saopštenju potvrdila da je kontakt s avionom izgubljen iznad ukrajinske teritorije, oko 15.15 po lokalnom vremenu, na udaljenosti od oko 50 kilometara od ruske granice. Aviokompanija je takođe potvrdila da se u avionu nalazilo ukupno 295 osoba.

00:54 - Američki predsednik Barak Obama istakao je da svi dokazi u vezi sa padom putničkog aviona "Malezija erlajnsa" treba da ostanu u Ukrajini kako bi ih pregledali istražni organi.

23:49 - Ukrajinski zvaničnik kaže da naoružani pobunjenici ometaju operaciju pretraživanja mesta nesreće, prenosi Rojters.

23:42 - Današnja avionska nesreća u Ukrajini podseća na onu iz 2001. godine kada je ruski avion pao u Crno more za šta je Ukrajina prvo tvrdila da nije umešana, ali je kasnije priznala odgovornost, smatra zamenik premijera Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin.

23:20 - Portparol Vladimira Putina, Dimitri Peskov izjavio je za Gardijan da su bilo kakve tvrdnje o ruskoj umešanosti u obaranju malezijskog Boinga 777 "gluposti" i potvrdio da Rusija neće davati dalje izjave povodom tragedije jer "niko ne zna" ko je odgovoran za tragediju. O mogućnosti uvođenja novih sankcija u svetlu ovih događanja, Peskov je rekao da to ne može biti isključeno:

- SAD je u poslednje vreme sprovodila nekonstruktivnu politiku, i njihove akcije su veoma nepredvidive - zaključio je Peskov, a prenosi Raša tudej.

23:04 - "Očigledno, država preko čije teritorije se dogodilo snosi odgovornost za ovu strašnu tragediju. Ova tragedija se ne bi desila da je bilo mira na tom području, i da nisu nastavljene vojne akcije na jugoistoku Ukrajine" rekao je Putin, prenosi Itar-Tass.

23:09 - Prema poslednjim informacijama u avionu se nalazilo 145 holandskih putnika, 27 Australijanaca, 23 Malezijaca, 11 Indonežana, šest Britanaca, četri Nemca, četri Belgijanca, tri osobe sa Filipina i jedna iz Kanade, rekao je Huib Gorter iz Malezijan erlajnza.

22:50 - Velika Britanija zatražila je hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi se razmotrila krizu u Ukrajini posle obaranja malezijskog aviona na istoku zemlje pod kontrolom proruskih snaga, saopštio je danas diplomata. Sastanak će verovatno biti održan sutra, međutim iz britanske misije pri UN-u su naveli da vreme održavanja sastanka još nije utvrđeno.

22:39 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen kaže da šokiran izveštajima o padu malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini i zatražio međunarodnu istragu.

22:30 - Ukrajinske bezbednosne službe tvrde da su presrele konverzaciju koja dokazuje da su Rusija i proruski separatisti odgovorni za današnje obaranje malezijskog putničkog aviona, preneo je britanski Telegraf.

22:17 - Do daljnjeg iznad istoka Ukrajine neće leteti Alitalija (Alitalia), Lufthanza, (Lufthansa), Er Frans (Air France), Britiš ervejz (British Airways), Aeroflot, Turkiš erlajns (Turkish Airlines).

22:10 - Prema izjavi za sada neimenovanog ukrajisnkog oficira za bezbednost koju prenosi Rojters, u pad aviona su umešana dva ruska obaveštajca.

22:05 - Vođa proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Aleksander Borodaj kaže da su spremni za prekid vatre na nekoliko dana, kako bi se sprovela istaga o rušenju aviona, prenosi BBC.

21:59 - Ukrajinski ministar odbrane izjavio je da nije bilo ukrajinskih borbenih aviona u predelu u kom je oboren malezijski avion.

21:57 - Nekoliko minuta pre pada malezijskog boinga 777 koji je oboren iznad Ukrajine, pored njega su viđena dva Ukrajinska vojna aviona, rekao je jedan španski dispečer koji je vodio malezijski avion.

21:42 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama razgovaraju o rušenju aviona Malezija erlajza. Ukrajina je optužila proruske snage da su sa zemlje, PVO sistemom BUK oborili avion.

21:30 - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je večeras da je šokirana okolnostima pod kojima je avion pao i zatražila istragu.

- Sve okolnosti moraju pod hitno da se razjasne, a međunjarodna istraga treba da potpuno rasvetli slučaj” - piše u saopštenju visoke predstavnice.

21:08 - Prema izvoru iz ruske avijacije avion ruskog predsednika Vladimira Putina i oboreni malezijski boing 777 "sekli" su se u istoj tački na nebu. Prema ovom izvoru pretpostavlja se da je cilj ukrajinske rakete mogao da bude zapravo avion predsednika Rusije, prenosi Raša tudej.

20:53 - RTL javlja da je na letu je bio najmanje 71 holandski državljanin. Prema poslednjim informacijama putovalo je 23 Amerikanaca, devet Britanaca i četri Francuza.

20:46 - Američki predsednij Barak Obama izjavio je da je obaranje aviona strašna tragedija i da će prioritet biti da se utvrdi da li je bilo američkih građana na letu. On je ponudio pomoć oko utvrđivanja činjenica o tome šta se zapravo dogodilo, prenosi BBC.

20:40 - Međunarodna asocijacija za međunarodni saobraćaj (IATA) saopštila je da putnički avioni mogu da lete iznad ratnih područja, pod uslovom da lete na visini na kojoj je mala verovatnoća da će biti pogođeni.

20:35 - Direktor Eurokontrole, koja kontroliše vazdušni saobraćaj Evrope izjavio je da je ukrajinski vazdušni prostor zatvoren posle pada aviona, prenosi BBC.

20:28 - Ruski ministar za vanredne situacije zvanično je zatražio dozvolu ukrajinskih vlasti da pošaje svoje osoblje na lice mesta kako bi pomogli, prenosi Raša tudej.

20:18 - U avionu se prema prvim informacijama nalazilo 80 dece. Do sada pronađeno 8 od 12 crnih kutija.

20: 10 - Tvit sa profila koji koriste proruske snage u kom se tvrdi da su došli do BUK projektila je obrisan, prenosi BBC.

20:01 - Neimenovani spasilac izjavio je za Rojters da je do sada na mestu pada aviona, kod sela Grabovo, blizu granice Ukrajina-Rusija, pronađeno najmanje 100 tela, a da su ostaci rasuti na površini od oko 15 kilometara u prečniku.

19.45 - AP prenosi da se avion raspao pre udara u tlo, pa su delovi olupine razbacani po širokoj površini sela Grabovo.

Holandski tur-operateri su prijavili nestanak više grupa državljana Holandije u oborenom malezijskom avionu. Jedna agencija je prijavila 20, a druga između 20 i 25 turista.

- Malezija erlajns je izgubila kontakt sa letom MH17 koji je poleteo iz Amsterdema. Poslednja poznata pozicija je bila iznad ukrajinskog vazdušnog prostora. Više detalja kasnije - napisala je aviokompanija na Tviteru.

Portparol Pentagona Stiv Voren izjavio je da je upoznat sa izveštajima o obaranju putničkog aviona u Ukrajini, ali da nema više informacija.

"Boing" je, pre nego što je ušao u vazdušni prostor Rusije, počeo da pada, a pronađen je izgoreo na ukrajinskom tlu, naveo je neimenovani izvor, preneo je "Biznis insajder".

Malezijski putnički avion "boing 777" oboren je danas kod Toreza, blizu Šakterska u Ukrajini, kod granice s Rusijom, u području gde se vode borbe između ruskih separatista i ukrajinske vojske.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko izjvaio je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.

Gerašenko tvrdi da su projektil "buk" ispalili ruski separatisti i da su svi u avionu mrtvi. Dopisnik Rojtersa na mestu pada javio je da je video izgorele ostatke aviona i tela na tlu.

Ruski separatisti, koje se bore u istočnoj Ukrajini, odbacili su navode da su umešani u obaranje avion. Zvaničnici Narodne Republike Donjeck tvrde da njihove snage ne poseduju takvu vojnu opremu.

Premijer Donjecka Aleksandar Borodaj izjavio je da su ovi navodi "provokacija ukrajinske vojske". On je rekao da separatisti nemaju sredstva da obore avion.

Komandant separatista Igor Strelkov izjavio je nedugo pre obaranja malezijskog aviona da su njegove snage u istom području oborile "antonov An-26". To je transportni avion kakav koriste ukrajinske snage.

Ruska vojska je takođe saopštila da nijedan njihov vojni avion nije leteo blizu rusko-ukrajinske granice tokom dana, prenosi RT.

Mediji podsećaju da se današnja nesreća dogodila svega nekoliko meseci nakon što je let MH370 "Malezija erlajnsa" nestao 8. marta. Ovaj avion još nije pronađen.

Sajt Korespondent tvrdi da je ovo snimak pada aviona:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina

    17. jul 2014 | 17:38

    Ovo nisu cista posla.

  • Srb

    17. jul 2014 | 17:50

    Ukrajinci su ga srusili, sad ce Amerikanci da optuze Ruse. Videli su da ce da izgube rat pa sad hoce da zakuvaju nesto.

  • novinar

    17. jul 2014 | 19:31

    Pilot leti kako mu naredi kontrola leta!ISTI SCENARIO KAO I 1983!!! U prvoj polovini osamdesetih godina Hladni je rat ponovno eskalirao, a jedan od događaja koji su održali tenzije između supersila bilo je i sovjetsko rušenje Korean Air Lines 007 s 269 putnika i članova posade. Političke reperkusije incidenta su bile velike, a između ostalog su se ogledale i u daljnjem pogoršanju sovjetsko-američkih odnosa. Tada je NATO propaganda žestoko napala SSSR ali su Sovjeti dokazali snimcima razgovora svojih vojnih pilota da su više puta upozorili putnički avion. Čak su pucali i svetlećim mecima ali su korejski piloti svaku naredbu odbili. Tada je "SLUČAJNO" putnički avion korejske kompanije skrenuo sa civilne rute iznad SSSR-a i nadleteo tajni vojni garnizon blizu granice sa Kinom. Rusi su hteli da ga spuste na prvi aerodrom i izvrše inspekciju (da li je imao špijunsku opreme) ali su korejski piloti bežali. Skoro dvadeset minuta je trajalo bežanje po ruskom nebu i kada su bili blizu granice stiglo je naređenje ruskom pilotu da obori avion. ETO SADA OPET ISTA PRIČA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA