Voda zagađena u Užicu, ne zna se kako!

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić potvrdila je Tanjugu da je danas u 15 časova donela rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i kuvanje u Užicu

  • 6
Zabrinuta česma Foto: adme.ru

Zbog pojave algi i nematoda u većem broju sanitarna inspekcija zabranila vodu sa užičkog vodovoda za piće i kuvanje, objavio je "RTS".

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić potvrdila je Tanjugu da je danas u 15 časova donela rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i kuvanje u Užicu.

U Užičkom Vodovodu ne znaju šta je razlog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, sada sa izvorišta Sušička vrela, izjavio je večeras za Tanjug direktor Vodovoda Užice Dragan Simić.

- Ne znamo da li su se alge pojavile i na Sušičkim vrelima ili je došlo, usled tehničkog kvara, do toga da je voda sa Vrutaka prodrla u cevovod sa Sušičkih vrela i tako pomešana došla do Fabrike vode. Uzeće se uzorci vode sa Sušičkih vrela kako bi se uradile analize i utvrdilo da li su prisutne alge i u toj vodi.Tek tada ćemo znati o čemu se radi - kaže Simić.

On ističe da je u Fabrici vode do sada zamenjen pesak u 6 od 8 filtera, ali to očigledno rešenje ni za alge ni za nemetode.

- Mora se i dalje raditi na osavremenjavanju tehnologija prerade vode.Ukoliko se to ne uradi očigledno je da ćemo ovaj problem imati stalno - naglašava Simić.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je večeras Vodovodu da odmah zatvori dotok vode sa akumulacije Vrutci, a dok se ne ustanovi zbog čega su alge i nematode ponovo u gradskoj mreži gradjani će se pijaćom vodom snabdevati iz cisterni.

- Grad Užice raspolaže trenutno sa preko 20 tona flaširane pijaće vode koja će biti distribuirana bolnici, Domu zdravlja i dečjim vrtićima. Jedna cisterna sa pijaćom vodom je već na putu ka Užicu iz Višegrada i biće upućena pekarskom preduzeću Sreten Gudurić, kako bi se omogućilo normalno snabdevanje Užičana hlebom - izjavio je Tanjugu zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević posle zasedanja Štaba za vanredne situacije.

Užičani su u anketi za Tanjug izjavili da su ogorčeni što ponovo ne mogu da piju vodu sa gradskog vodovoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA