KAKO LI ĆE RTS DA FUNKCIONIŠE: Tek svaki četvrti Srbin plaća TV pretplatu!

Broj obveznika koji izmiruju obavezu za pretplatu za prvih šest meseci 2014. godine kretao se u rasponu od 900.000 do 1,1 milion, od ukupno 2,5 miliona onih koji imaju tu obavezu

Od ukupnog broja obveznika RTV pretplate u našoj zemlji, kojih ima otprilike 2,5 miliona, prosečan broj obveznika koji izmiruju obavezu za pretplatu (u celosti ili delimično usled modela naplate), za prvih šest meseci 2014. godine, kretao se u rasponu od 0,9 - 1,1 miliona obveznika, uz prosečan stepen naplate od 25,45%.

Sve manji broj onih koji plaćaju pretplatu uslovljen je kako činjenicom da je u jednom momentu najavljeno ukidanje ove dadžbine, tako i surovom istinom da usled niskih primanja ista često i ne stigne na red da bude plaćena.

Ono što pojedince dodatno buni jeste i to što se javni servis sada finansira iz dva izvora - iz pretplate, ali i iz budžeta. Naime, s početka godine na snagu je stupila Vladina uredba kojom je uređeno da RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiju određenu sumu novca za svoje potrebe.

S druge strane, Zakon kojim bi se ukinula tv pretplata još nije stigao pred poslanike.

Kako su stručnjaci ranije rekli za Telegraf, pravnog leka za ovu situaciju nema. Dokle god je na snazi aktuelni zakon pretplata mora da se plaća, inače RTS ima puno pravo da neplatiše tuži.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ,,LUCKY''

    22. jul 2014 | 08:43

    1. Neka se privatizuju kao i sve ostle tv stanice i resit ce problem finansija. 2. Ja ima kablovsu tv mrezu, to redovno placam a na njoj je i RTS. 3. Koliko puta da ga placam ? 4. Kakav program imaju, puno i dobiju. 5. Toliko imamo tv stanica u Srbiji i svi cute i rade, samo RTS kuka za tu pretplatu, jedva nakupimo i za struju.

  • Chicago

    22. jul 2014 | 08:13

    Ljudi nemaju za leba a da plaćaju izmišljene stvari!!!

  • Titan

    22. jul 2014 | 08:39

    Kakve lopurde,u RTS je zaposleno je preko 4.000 radnika a ako se secate da je Maja Žeželj za jedno vođenje dnevnika dobijala bonus od 50.000 dinara pa jer su njena usta od zlata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA