OTKRIVAMO: Šta je Tesla pisao Ivanu Meštroviću (FOTO)

Godine 1939, 18. avgusta, jedan od najvećih umova svih vremena poslao je telegram svom prijatelju, jugoslovenskom vajaru Ivanu Meštroviću s jednom molbom. Evo šta je u tom telegramu pisalo i kako je na njega Meštrović odgovorio

  • 5

Najveći srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, samo je jednom u životu izrazio želju da neki umetnik izradi njegov portret.

Bilo je to davne 1939. godine, 18. avgusta, kada je svom velikom prijatelju, poznatom jugoslovenskom-hrvatskom vajaru Ivanu Meštroviću iz hotela "Njujorker" poslao telegram u Zagreb kako bi ga zamolio da  svojim "čudotvornim" rukama izradi njegovu bistu.

Jedan od najvećih umova svih vremena u telegramu je između ostalog napisao i da želi da se njegova bista izradi "radi našeg potomstva i sveg slavenskog roda", kao i da bi bilo dobro da ga veliki umetnik izvaja dok mu je "lice još glatko, oči bistre i nije oćelavio".

Meštrović mu je u roku od nedelju dana odgovorio napisavši između ostalog da će "sa zadovoljstvom ispuniti njegovu želju, kao i da su sredstva nepotrebna".

Dodao je, međutim, i da ne može da dođe u Njujork, ali da je rad bistu da napravi ili u Splitu, ili, pak na osnovu fotografija koje mu Tesla pošalje dodajući da ga, iako ih i ne pošalje - vanredno pamti.

Ivan Meštrović je sticajem okolnosti izradio Teslinu bistu tek 1952. godine. Odlivci ove biste čuvaju se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, u Muzeju Like u Gospiću i u Tehničkom muzeju u Beču.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panta

    22. jul 2014 | 17:48

    Eeeee....kakvi su ovo ljudi bili! Takvih od tada nema, a da li ce biti...sumnjam!

  • Micko

    22. jul 2014 | 20:56

    Divni i pametni ljudi!Gospoda!A danas?Svako se naziva gospodinom?!

  • Александар Џунић

    23. jul 2014 | 01:39

    Ма иста смо чоколада, само одавно завађени и подељени...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA