Inficiran glavni lekar koji se borio protiv smrtonosne ebole!

Šeik Umar Kan, 39-godišnji virusolog kog smatraju odgovornim za lečenje više od 100 žrtava ebola virusa i sam je primljen na lečenje

  • 7

Kabinet predsednika Sijera Leonea saopštio je da je lekar koji stekao status nacionalnog heroja svojom borbom protiv smrtonosnog virusa ebole i sam inficiran.

Šeik Umar Kan, 39-godišnji virusolog kog smatraju odgovornim za lečenje više od 100 žrtava ebola virusa i sam je primljen na lečenje u Kailahunu, oblasti koja je najteže pogođena epidemijom.

Zasad nije sasvim jasno kako je Kan inficiran. Bolest se prenosi preko telesnih tečnosti kao što su znoj i pljuvačka, a izveštači Rojtersa iz Keneme javljali su da je Kan uvek bio "besprekoran u zaštiti, nosio je specijalno odelo, masku, rukavice i posebnu odeću".

On nije prvi zdravstveni radnik koji je zaražen tokom poslednjih nekoliko nedelja. Desetine medicinskih sestara jedne od vodećih ustanova u svetu za borbu protiv ebole, u bolnici Kenema, stupilo je u štrajk nakon što su umrle njihove tri koleginice.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, virus je do sada ubio više od 600 ljudi širom Gvineje, Liberije i Sijera Leonea. Ne postoji vakcina, terapija ili lek za ebolu, koja je dosad ubila oko 90 odsto inficiranih.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA