Peres odlazi, na čelu Izraela Rivlin!

Šimon Peres završio je svoj mandat, a novi predsednik države Izrael biće Reuven Rivlin, koji je danas položio zakletvu

  • 4

Predsednik Izraela Šimon Peres posle dugog niza godina odlazi sa čela države Izrael. Novi predsednik države biće Reuven Rivlin, koji je danas položio zakletvu u Knesetu.

Ceremonija proglašenja novog predsednika održana je dan kada je u pojasu Gaze u zgradi u kojoj se nalazi škola Ujedinjenih nacija, u artiljerijskom napadu izraelskih tenkova ubijeno 15 judi koji su tražili utočište od žestokih borbi. List Harec prenosi da su arapski poslanici bojkotovali ceremoniju kako bi izrazili protivljenje izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi. Tradicionalni koktel otakazan je zbog izraelskih žrtava.

Peres se tokom svoje dugačke političke karijere zalagao za mir, 1994. dobio je i Nobelovu nagradu za mir, ali završava mandat dok besne sukobi izraelskih snaga s radikalnim palestinskim pokretom Hamasom.

Predsednik Izraela je uglavnom ceremonijalna funkcija, ali je Peres dolaskom na to mesto pomogao u imidžu Izraela u inostranstvu i povratio dostojanstvo funkciji posle seksualnih skandala njegovog prethodnika Moša Kacava.

Poslednje dane sedmogodišnjeg mandata proveo je tešeći porodice poginulih izraelskih vojnika. U govoru izraelskim poslanicima, Peres je rekao da se svet mora upzoriti zbog "ludila terorističke pretnje" iz pojasa Gaze.

- Otišli smo iz Gaze samovoljno i čak pomagali u njenoj obnovi. Nažalost, nju su preuzeli fanatični teroristi koji su uništavali strukture za obnovu i trošili je na mašineriju terora i ubijanja - dodao je Peres i dobio snažan aplauz od poslanika.

Peresov naslednik, Reuven Rivlin je iskusni političar iz desničarskog Likuda premijera Benjamana Netanjahua. On je cenjen kao borac za ljudska prava i demokratske vrednosti, ali se protivi stvaranju nezavisne palestinske države i zagovara izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Rivlin je pozdravio Izraelce zbog njihove izdržljivosti dok su suočeni s raketama Hamasa.

Peres je još prošle godine objavio da će se 2014. godine povući sa mesta predsednika. Rivlin je izabran za njegovog naslednika 10. juna. Peresova karijera trajala je gotovo 50 godina, a obavljao je niz odgovornih dužnosti u izraelskoj državi.

Godine 1934. sa porodicom je emigrirao u Izrael. Bio je osmi po redu premijer Izraela, i to u dva mandata (od 1984. do 1986. i od 1995. do 1996), zatim ministar spoljnih poslova Izraela od 2001. do 2002, i zamenik premijera koalicione vlade pod Arielom Šaronom početkom 2005. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: washingtonpost.com / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zakon

    24. jul 2014 | 20:42

    Simon perez je izveo nekoliko teroist napada .kao onaj cuveni u v. Britaniji

  • Auuu

    24. jul 2014 | 22:05

    I on nekakav mirotvorac.....oooo,majkoooo

  • Sandžak

    25. jul 2014 | 09:17

    Kome se sve daje Nobelova nagrada za mir ne bi me čudilo da je dobiju Mladić, Karadžić i Hitler posthumno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA