24

OVOG NEMA NA JUTJUBU: Hitlerov govor o napadu na Jugoslaviju! (VIDEO) (FOTO)

Adolf Hitler je bio poznat po svojim pasioniranim, histeričnim i veoma teatralnim govorima pred velikim auditorijumom. Telegraf vam ekskluzivno nudi da čujete stari audio zapis koji predstavlja deo Hitlerovog govora o napadu na Jugoslaviju

Adolf Hitler na nacističkom mitingu u Dortmundu 1933. godine
Foto: Profimedia, Amazon.com

Daleko pre početka svoje strahovlade, Adolf Hitler  je bio poznat po svojim pasioniranim, histeričnim i veoma teatralnim govorima pred velikim auditorijumom. Takođe, poznato je da Hitler nije trpeo suprotstavljanje, već je uspešno gušio svaki otpor i uveo funkcionalnu diktaturu.

Događaj koji je Hitlera motivisao da “pregazi” Jugoslaviju za samo 12 dana, od 6. do 17. aprila, su demonstracije u Beogradu koje su se odvijale krajem marta davne 1941. godine.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Vest o demonstracijama u Beogradu je odjeknula Berlinom, Hitleru je isprva delovala kao neistina.

- Jugoslovenski puč je došao kao grom iz vedra neba. Kada su mi izjutra 27. marta saopštili tu vest, mislio sam da je šala - govorio je Hitler.

Foto: Wikipedia/ German Federal Archive

Foto: Wikipedia/ German Federal Archive

Tako je 27. marta u svom teatralnom nastupu, izdao odluku o bombardovanju Beograda.

Za naše čitaoce smo odabrali audio zapis koji predstavlja deo Hitlerovog govora o napadu na Jugoslaviju. Audio snimak je vlasništvo fonoteke Radija Beograd.

Samo nekoliko meseci od dolaska na vlast, Hitler je krenuo u ostvarenje svog sna. Njegov pokušaj da stvori novu svetsku silu brutalnim ratom, srećom po buduće generacije, doživeo je neuspeh.

UPOZORENJE: Ovaj snimak je vlasništvo arhiva Radio Beograda, a ustupljen je isključivo za potrebe portala Telegraf. Bez dozvole Radio Beograda, nije dozvojeno prenošenje dela snimka ili snimka u celosti. U suprotnom, činite krivično delo.

(Mihajlo Pavić)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Adolf Hitler, Bombardovanje Beograda, Drugi svetski rat, Govor, Video
Popularni komentari
 • N
  N. Markovic

  Englezi su nam bacili kosku za 27 mart. Mi kao i uvek zagrizli…. imali smo dogovor sa Hićom da smo ga izpostovali spasili bi toliko zivota i spasili bi se od crvene kuge….

 • O
  Ortodox

  Vala,j . . o nam je kevu,zao mi je sto nema video zapisa tog zlocina, podmuklo,dok je narod spavao,da bi broj civilih zrtava bio sto veci, jedna od vecih tragedija koja nam se dogodila,ne ponovilo se!

 • S
  Srb

  Zasto da zauzme zagreb?? Kad su oni sami čučnuli……kao sto uvek rade…….

foto dana

video dana