Kriminalci kupuju vaučere za obnovu kuća od građana!

MUP Republike Srpske istražuje informacije da organizovana grupa nelegalno trguje karticama za poplavljene. Vlasnici ih prodaju da bi dobili keš, zbog problema sa trgovcima

  • 9

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske istražuje informacije u vezi sa nezakonitom preprodajom platnih kartica Fonda solidarnosti za obnovu od poplava. „Novosti“ saznaju da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi koja od građana za 2.000 do 3.000 maraka otkupljuje vaučere vredne 5.000.

Portparol MUP RS Mirna Šoja potvrdila je da je svaka zloupotreba platnih kartica po vaučer, modelu Fonda solidarnosti krivično delo i da će takvi slučajevi biti procesuirani.

- Imamo informacije da je bilo zloupotreba ovih kartica. S obzirom na to da je platna kartica namenjena građanima koji su u katastrofalnim poplavama pretrpeli štetu u domaćinstvima i glasi na ime korisnika, pa je i prilikom plaćanja karticom neophodan njegov lični potpis, nije moguće da je koristi bilo koje drugo lice - istakla je ona.

Prevaranti nastoje da se domognu kartica vrednih 5.000 maraka za par hiljada maraka i u tome koriste muku očajnih građana koji žele da dođu do novca.

U policiji tvrde da je reč o krivičnom delu koje će biti najoštrije sankcionisano. Zapravo, reč je o nezakonitoj preprodaji vaučera koji su, u suštini, vid humanitarne pomoći.

Zloupotrebama pogoduju i problemi sa kojima se građani susreću tokom kupovine nameštaja i građevinskog materijala za obnovu poplavljenih kuća. Naime, građani se žale da kod brojnih prodavaca postoje razna ograničenja po pitanju kupovine posredstvom vaučera. Žale se na nedostatak željene robe, mali izbor građevinskog materijala, loš kvalitet ili skupoceni nameštaj koji prodavac odredi za prodaju putem vaučer modela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DrAgan

    31. jul 2014 | 14:18

    Pa ta podjela vaucera uopste nije uradjena kako treba! Pojedinci kojima je voda usla u kuce desetak centimetara su uspjeli spasiti sve stvari (podici ih na visi sprat) su dobili vaucere u iznosu 5.000km dok ljudi koji su bili podstanari i voda im u tom stanu bila do plafona nisu dobili nista :( U prigradskom naselju Usora mnogi "ugledni" gradjani Doboja su dobili vaucere iako ne zive u tim kucama a receno je da je to samo za pomoc pri obnovi objekta u kojem zivis. Ima tu posla za MUP ali izgleda da takvo stanje svima odgovara. Da ima drzave trebalo bi to ispitati, naci one koji su to zloupotrebili i da vrate u duplom iznosu.

  • Penzioner

    31. jul 2014 | 10:00

    Maraka?

  • Max

    31. jul 2014 | 09:02

    "Marke"su jos u opticaju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA