NATO U PANICI: Nismo spremni za ruski napad

Parlamentarci su pozvali britansku vladu da iskoristi samit NATO-a u Velsu u septembru da zatraži promene u cilju bolje spremnosti da se odgovori na pretnju iz Rusije

  • 26

NATO nije spreman da odgovori na vojnu pretnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na "nekonvencionalan napad" te zemlje, upozorili su danas britanski poslanici.

- Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali - značajan je. Nismo uvereni da je NATO spreman za ovu pretnju - rekao je predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu Rori Stjuart.

Članovi Odbora su sačinili izveštaj u kome od Alijanse zahtevaju da uputi stalnu misiji i vojnu opremu u svoje baltičke članice - Estoniju, Litvaniju i Letoniju, kao i da oformi regionalno sedište.

Događi u Ukrajini, kako stoji u dokumentu, opisani su kao "poziv na buđenje" koji je otkrio "alarmantne nedostatke u pogledu spremnosti NATO-a", prenosi AFP.

- Na ruski nekonvencionalan napad, koji bi značio upotrebu asimetričnih taktika, bilo bi posebno teško da se odgovori - stoji u izveštaju.

Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i "neregularne milicije", a AFP podseća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta.

Parlamentarci su pozvali britansku vladu da iskoristi samit NATO-a u Velsu u septembru da zatraži promene u cilju bolje spremnosti da se odgovori na pretnju iz Rusije.

- Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije - stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Portparolka NATO-a je izjavila da će taj izveštaj biti veoma pažljivo proučen i podsetila da je vojni savez već preduzeo mere na jačanju svoje odbrane i da će taj "akcioni plan" biti razmatran na samitu u septembru.

- NATO je već preduzeo mere da ojača kolektivnu odbranu, posebno za naše istočne saveznike, sa još više aviona u vazduhu, više brodova u moru i više vežbi na zemlji - rekla je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki VRS

    31. jul 2014 | 10:10

    A koje su navedene akcije Rusije koga je Rusija napala ???Ovo je cista politika "ako nisi s nama onda si protiv nas" Amerika i EU nisu nista drugo nego lihvarske tvorevine zive na racun drugih,Amerika to otvoreno cini vec skoro 60 god.

  • DD

    31. jul 2014 | 10:18

    VI STE ŠUPLJA KANTA. Dolazi zima. Spremite više para za RUSKI GAS. SAD666 će vas braniti ako treba. Štampaće dolare. .....

  • Nikola-1

    31. jul 2014 | 11:26

    Hahhaah, pa necete nikada ni biti spremi da ratujete protiv Rusije. Vi ste na delu samo protiv malih zemalja, ali i te ratove gubite. Ako Putin krene nece stati do Berlina a vi cete se podaviti u Atlantiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA