BRANKO ĆE NAM DOĆI GLAVE: Ovaj ciklon popodne stiže u Srbiju i donosi oluje!

Ciklon koji će tokom popodneva stići i u našu zemlju donosi nam vrlo nestabilno vreme s obilnim padavinama, jak vetar u zoni pljuskova i grad

  • 25

U utorak u popodnevnim i večernjim satima do Srbije će doći hladan front sa severozapada koji se spušta s Alpa i doneće nam veoma nestabilno vreme.

Front bi obično trebalo brzo da prođe, ali ovog puta će se desiti nešto što se na kartama polja pritiska u prizemnom sloju teško uočava. Doći će do formiranja visinskog ciklon nad Balkanom (ova pojava nije ništa neuobičajena i desi se nekoliko puta u toku godine), navodi se na meteorološkom forumu serbianmeteo.com.

Visinski ciklon nije uočljiv na kartama prizemnog vazdušnog pritiska, već treba otići u više slojeve troposfere. Ciklon je jezgro hladnog vazduha koje je sa svih strana okruženo toplim vazduhom. Ovakvo stanje nije dugo održivo i brzo dolazi do prodora toplog vazduha u jezgro i visinski ciklon polako gubi na snazi i nestaje.

Nama ovaj visinski ciklon kome je dato ime Branko može zadati pravu glavobolju što se vremenskih prilika tiče. Donosi nam vrlo nestabilno vreme s obilnim padavinama, (lokalno i preko 50mm za kratko vreme, pa nisu isključena lokalna izlivanja i poplave), jak vetar u zoni pljuskova i grad.

Ono što će biti karakteristično za ovaj ciklon su jaka električna pražnjenja, pa možemo očekivati izražajne grmljavinske nepogode, naručito u noći utorak na sredu u većem delu zemlje. Postepena stabilizacija vremena očekuje se tek od petka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko...

    5. avgust 2014 | 12:01

    Jedno pitanje ...molim Vas.... A ko njima (ciklonima) daje imena??

  • Sreten Ranđelović

    5. avgust 2014 | 12:30

    KOLIKO MI JE POZNATO, DO SADA NIKO NIJE DOŠAO GLAVE SRBIMA, A KAMO LI MALI CIKLONČEK " BRANKO"

  • Max

    5. avgust 2014 | 11:46

    Kisa?Nemoguce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA