ZBOG UBISTVA TINEJDŽERA: Uveden policijski čas, protesti stanovništva se nastavljaju!

Tenzije u Fergusonu su se rasplamsale nakon što je policija prvo saopštila ime svog pripadnika koji je smrtno ranio 18-godišnjeg Majlka Brauna. Policijski čas će biti na snazi od ponoći do pet sati ujutro

  • 13

Guverner američke savezne države Misuri Džej Nikson večeras je proglasio vanredno stanje u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u kojem je beli policajac prošle sedmice ubio crnog tinejdžera, čime je izazvao velike nemire.

Nikson je rekao da vlasti neće dozvoliti šačici pljačkaša da ugrožavaju zajednicu, i da se prvo moraju uspostaviti red i mir da bi pravda bila sprovedena. Policijski čas će biti na snazi od ponoći do pet sati ujutro.

Tenzije u Fergusonu su se rasplamsale prethone večeri, pošto je policija prvo saopštila ime svog pripadnika koji je smrtno ranio 18-godišnjeg Majkla Brauna, a onda objavila snimke koji, navodno, dokazuju da je Braun opljačkao radnju pre no što je ubijen.

Nikson je takođe rekao da je američko ministarstvo pravde intenziviralo istragu ubistva i da su na terenu desetine agenata Federalnog istražnog biroa (FBI).

Ubistvo Brauna izazvalo je masovne nerede u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, a podiglo je na noge i čitavu američku javnost. 

Do novih nemira na ulicama Fergusona je došlo uprkos apelu Braunove porodice da u tom gradu bude uspostavljen mir. Oni su dodali da njihov sin nije bio savršen, ali su, takođe, kritikovali, kako navode, "pokušaj policije da opravda ubistvo izvršeno u stilu egzekucije".

Podsetimo, optuženi policajac Daren Vilson usmrtio je nenaoružanog Majkla Brauna (18) 10. avgusta kada je ispalio na njega pet hitaca na sred ulice u Fergusonu.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peacemaker84

    17. avgust 2014 | 03:53

    A da je crnac policajac ubio belca tinejdzera dali bi bilo isto? NE E vidiš to je u stvari pravi rasizam!

  • стрептомицин

    17. avgust 2014 | 08:15

    На помолу је "америчко пролеће", али оно спонтано а не као што су они изазивали широм планете...

  • Pedja

    17. avgust 2014 | 04:13

    Odakle pljackasi u tako normalnoj drzavi? Pa zar nama ne pricaju da je tamo demokratija? Joj sto bih voleo da Vam iz tog policijskog casa predje u gradjanski rat i to u celoj americi! Pa da se nama vrate drugari sto odose "trbuhom za kruhom"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA