VOĐA VEHABIJA U BIH: Mladići, krenite u džihad! (VIDEO)

Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz Bosne da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države i uključe se u džihad koji ta organizacija vodi na teritoriji Iraka i Sirije

  • 70

Vođa jedne od najvećih zajednica pripadnika radikalnog islama u BiH Bilal Bosnić, pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad koji ta organizacija vodi na teroritoriji Iraka i Sirije, čineći pritom zločine bez presedana.

Kako piše sarajevski "Dnevni avaz", Bosnićev poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabeležen na video-snimku s poslednjeg predavanja koje je održao svojim sledbenicima s područja Cazinske krajine u severozapadnoj Bosni.

Bosnić je u tom istupu, između ostalog, kazao da "istina i Islamska država opstaju i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji se bore protiv istine".

Pošto su ga novinari "Avaza" kontaktirali da bi im pojasnio zbog čega podržava terorističku organizaciju kao što je IS, Bosnić je tvrdio da on to nije rekao i da je sve rezultat različitih interpretacija njegovog istupa.

I sama vehabijska zajednica u BiH podeljena je kada je reč o odnosu prema IS-u.

Tako je Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao kao dobrovoljac u Siriju ali se tamo, prema dostupnim informacijama, bori u redovima organizacije Džabat al-Nusra, koja se ograđuje od IS.

Džabat al-Nusra smatra se bliskom Al-Kaidi a obe organizacije protive se onome što IS trenuto radi u Iraku i Siriji sprovodeći masovna ubistva, pljačke i proterivanja stanovništva koje ne smatraju lojalnim.

Vlasti u BiH nemaju precizne podatke o tome koliko se građana te zemlje trenutno bori u kriznim žarištima kao što je sirijsko.

"Oslobođenje" prenosi procene policijskih agencija po kojima je iz BiH u Siriji do sada otišlo da ratuje pedesetak mladića, a 32 su se, navodno, već vratila u zemlju.

Parlament BiH je u junu doneo zakon kojim se učestvovanje građana

BiH u oružanim sukobima u inostranstvu, pa čak i podsticanje na to tretira kao krivično delo za šta je moguće dobiti do deset godina zatvora, ali do sada po tom zakonu niko nije procesuiran.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Struja

    19. avgust 2014 | 12:56

    Jos jedan guzonja koji cuva svoju guzu a poziva druge u rat!SVE JE OVO BOLEST i NEMA NIKAKVE VEZE SA ISLAMOM.Islam kao vjera sluzi im samo kao paravan da zavaraju narod.Dok se i na ovom snimku vidi da predavanje drzi u nekom podrumu.Zasto ne dode u neku od dzamija da drzi svoje predavanje?Nesmije jer bi naglavacke izletio napolje!.PRAVIM MUSLIMANIMA je dosta ovakvih budala koji iskrivljuju vijeru u svoju korist.Dok i samim tim kvare ugled onim pravim muslimanima vjernicima.

  • Муслиман из БиХ

    19. avgust 2014 | 14:16

    Људи, ове кариктуре немају везе са исламском праксом у БиХ. Сви муслимани се ограђују од ових и њему сличних телетабиса, и позивају власти да похапсе ову багру и депортују у неку забит у Афганистану и Ираку, па нека тамо са својим бедуинима заводе ред, праве џихад, играју лопте или раде шта им је по распореду активности најинтетесантније. Милицијо, тјерај багру!

  • istina

    19. avgust 2014 | 12:43

    Bijah religiozan, ali vise nisam...Logika,nauka i razum su zasluzni za to... Sad kad gledam oko sebe , sve ratovi oko nacija,oko religije i tako te gluposti...Ljudi pustite se knjiga i prica za djecu koje sru stare 2000 godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA