Komisija za akreditaciju ispituje rad Megatrenda!

Komisija za akreditaciju naložila je Megatrendu da dostavi korigovani spisak naučnih rezultata, kao i da dopuni tabelu sa spiskom odbranjenih doktorskih disertacija

  • 5

Komisija za akreditaciju (KAPK) utvrdila je da je nivo naučno-istraživačkog rada na Megatrend univerzitetu nezadovoljavajući.

Analizom izveštaja o samovrednovanju Megatrenda uočeno je da za većinu odbranjenih doktorskih disertacija nije priložen dokaz da je kandidat pre odbrane publikovao rad u referentnom časopisu, što je važan mehanizam za sprečavanje plagijata. Konstatovano je i da kategorizacija naučnih radova nije dosledno izvršena u skladu sa kriterijumima resornog ministarstva, a Megatrendu je izrečena meru naknadnog praćenja.

KAPK je naložila Megatrendu da u određenom roku dostavi korigovani spisak naučnih rezultata za sve fakultete sa odgovarajućom kategorizacijom za 2012. i 2013. godinu, kao i da dopuni tabelu sa spiskom odbranjenih doktorskih disertacija sa imenom mentora i objavljenim radovima za celu 2013. i prvu polovinu 2014. godine.

Takođe, Megatrend je obavezan da sačini detaljan akcioni plan za unapređenje naučno-istraživačkog rada, ali i analizu uzroka koji su doveli do ostavke rektora Miće Jovanovića, sa spiskom mera koje će povratiti ugled ove visokoškolske ustanove. Megatrend je prvi univerzitet kome je izrečena mera naknadnog praćenja.

Potpredsednica KAPK Vera Vujčić naglašava da naknadno praćenje nije posledica afere sa sumnjivim doktoratima već je reč o mehanizmu ustanovljenom u oktobru prošle godine, koji je nedavno počeo da se primenjuje, piše "Danas".

Komisija za akreditaciju prosto je htela da proveri da li se poštuju pravilnici o doktorskim studijama, dodaje Vujčić, pošto je Megatrend došao pod udar kritike javnosti. Takođe, pomenuta mera izrečena je i Fakultetu za primenjenu ekologiju (FUTURA), a sledeći na redu je Pravni fakultet u Kragujevcu, zbog afere "Indeks", koja još nije razrešena.

- U standardima jasno piše da je kandidat pre odbrane doktorske disertacije dužan da objavi rad sa glavnim rezultatom doktorske teze u referentnom časopisu. Objavljivanje rezultata pre odbrane doktorata je važan mehanizam koji sprečava plagijate. Megatrend nam nije dostavio kompletne podatke i Komisija sada traži spisak svih odbranjenih disertacija i radova koji su im prethodili - kaže Vujčićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • $

    20. avgust 2014 | 01:02

    Ma taman posla... prosto da ne poveruje covek!

  • Panta

    20. avgust 2014 | 08:37

    Vrana vrani oci ne vadi. Njihov kadar medju inspektorima. Lakrdija...

  • Пензионер

    20. avgust 2014 | 02:05

    @хахааахахааа Мићко,мало преиспитивања треба,требааа,накотило се много доктора с народ све болеснији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA