Ekstremista koji je američkom novinaru odrubio glavu je Britanac?

- Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke Islamske države i drugih organizacija i da su umešani u zločine - izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond

  • 14

Osoba koja se predstavila kao pripadnik ekstremističke organizacije Islamska država i pogubila američkog novinara Džejmsa Folija izgleda je Britanac, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Hamond je rekao da je osoba, koja se pojavljuje na video snimku sa Folijem, “izgleda Britanac”.

Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke Islamske države i drugih organizacija i da su umešani u zločine, kazao je Hamond za Bi-Bi-Si (BBC).

Hamond je istakao da moguće učešće Britanca u tome ukazuje na rizik da oni koji se bore na strani islamskih ekstemista mogu da se vrate u Britaniju i tu izvrše napade, prenela je agencija AP.

Nešto ranije je u Londonu saopšteno da će premijer Dejvid Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju “Global Post”.

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Sotlof je otet pre godinu dana na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stanoja

    20. avgust 2014 | 15:15

    Ekonomski i vojno snazne države sa zapada uglavnom prave katastrofalne greske pod pokroviteljstvom borbe za ljudska prava i " svetske demokratije" pomazu , skoluju plaćaju socijalu muslimanima i njihovim porodicama sirom evrope i amerike ali ovi im tooo vraćaju sa kamatom i u krvi pogresna je politika prema doseljenicima muslimanske veroispovesti ...... Jer oni nisu dobro namerni .....

  • 666

    20. avgust 2014 | 17:22

    Necujem nesto da bruje medije za ovo kao na sav glas protiv rusije.....tako im i treba nebrane svoje a otimaju tudje i zavadjuju nacije.....sto sad nezaustave ove

  • Cobi ns

    20. avgust 2014 | 18:28

    To je hrabro,jadnika zaklati...."hrabro" je ubiti čoveka zarobljenog,bez ikakve mogućnosti da se odbrani,ccccccc!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA