I TAKO VEĆ GODINAMA: Svaki treći direktor profesor fizičkog!

- Direktor bi trebalo da ima menadžerskih sposobnosti jer je škola danas tako koncipirana, a ne smeta i ako reprezentativno izgleda, što je čest slučaj kod nastavnika fizičkog - kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

  • 31

Na rukovodećim finkcijama škola u Srbiji su uglavnom nastavici fizičkog vaspitanja! Poslednje istraživanje Unije sindikata prosvetnih radnika, na uzorku od 75 odsto osnovih i sredjnih škola, pokazalo je da su nastavnici fizičkog vaspitanja direktori u 72,7 odsto slučajeva.

Situacija se nije mnogo promenila, pišu "Naše novine". Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da ta praksa, za koju niko nema posebno objašnjenje, u Srbiji postoji godinama.

- Taj fenomen ne mogu da objasnim drugačije, osim čijenicom da su oni uglavnom dugo bili omiljene ličnosti i učenicima i profesorima i da su tako dolazi do direktorskih fotelja. Za njih mogu reći i da su kao sportisti možda i najambiciozniji, pa su se borili za svoju poziciju koja je odlična. Nakon profesora fizčkog, među direktorima najviše ima učitelja, koji zauzimaju drugo mesto, dok treće mesto po brojnosti zauzimaju školski pedagozi ili psiholozi - kaže Antić.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je na mestu direktora u njenoj Pravno-poslovnoj školi profesorka književnosti, a pre nje bili su profesori matematike i geografije.

- Nema nikakvih pravila ko će biti izabran za prvog čoveka škole, to nema nikakve veze s tim koji je fakultet završio. Direktor bi trebalo da ima menadžerskih sposobnosti jer je škola danas tako koncipirana, a ne smeta i ako reprezentativno izgleda, što je čest slučaj kod nastavnika fizičkog, oni su se inače pokazali kao jako uspešni na rukovodećim pozicijama - ističe Jankovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    30. avgust 2014 | 07:51

    Zato sto nastavnici fizickog imaju najmanje obaveza oko casova i najvise vremena za bavljenje politikom...

  • Nada

    30. avgust 2014 | 09:30

    Za sve one "neverne Tome" koji su decenijama omalovažavali i osporavali intelektualne sposobnosti profesora fizickog vaspitanja ! HVALA Telegrafu na objavljenim činjenicama !

  • Dolores

    30. avgust 2014 | 07:23

    Te direktore su postsvljale stranke,i nisu tako dobri.Koriste svoj polozaj da se igraju zaposlenima i skoro svi cuvaju rsdna mesta u biblioteci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA