Hrvatska tajna služba objavila podatke o džihadistima sa Balkana

- Od 2012. godine u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, učestvovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susedstva. Pritom su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih grupa koje se bore na tom području - stoji u do skora tajnom dokumentu Hrvatske bezbednosno-obaveštajne službe SOA

  • 22

Hrvatska bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) prvi put je objavila dokument u kojem je, između ostalog, navela kao jedan od bezbednosnih izazova poslednjih godina pitanje džihadista koji su poreklom iz država jugoistočne Evrope.

- Od 2012. godine u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, učestvovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susedstva. Pritom su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih grupa koje se bore na tom području - stoji u dokumentu, koji citira agencija Hina.

Navodi se i da za sada nisu identifikovane takve osobe s područja Hrvatske, ali da džihadisti hrvatsku teritoriju koriste kao tranzitno područje, jer uprkos porastu nasilja i retorike, ekstremističke grupe u ovoj državi su malobrojne i nehomogene pa nemaju značajniji potencijal delovanja.

- Njihove aktivnosti uglavnom sprovode pojedinci koji zloupotrebljavaju legalno političko delovanje ili okupljanja za promovisanje svojih stavova ili izazivanje nasilja - ističe SOA koja i upozorava da je evidentiran trend uspostavljanja kontakata i saradnje između ekstremističkih grupa u Hrvatskoj i regiji sa sličnim u Evropi.

Agencija upozorava i da su registrovani pokušaji saradnje domaćeg kriminalnog miljea s onim u regiji u pronalaženju načina za pranje novca i sumnjiva ulaganja u hrvatsku privredu, kao i da organizovani kriminal nastoji da period pripreme za ulazak u šengenski granični režim iskoristi za što bolje pozicioniranje na području Hrvatske.

Objavljivanje ovog izveštaja komentarisali su i hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, ocenivši da je objavljivanje dokumenta važan demokratski iskorak.

- Mislim da je reč o velikom i važnom demokratskom iskoraku, jer smo prvi put javnosti učinili dostupnim važne informacije o samom obaveštajnom sistemu i u nekim važnim naznakama ugroženosti koje su vezane za našu bezbednost - rekao je Josipović ocenivši da je iz dokumenta vidljivo da je Hrvatska sigurna zemlja.

Milanović je objasnio da je od direktora SOA Dragana Lozančića pri imenovanju na tu dužnost traženo objavljivanje takvog dokumenta koji je nazvao prospektom koji javnost malo više približila sistemu koji je nekad bio jako misteriozan i u kojem je donedavno bilo dosta zloupotreba.

On tvrdi i da obaveštajni sistem u ovom trenutku u političke svrhe ne može da zloupotrebi niko, pa ni on lično, ni predsednik države kao ni ministar unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lezeci policajac

    1. septembar 2014 | 17:39

    Zajedno su u bosni vezali barjake i ratovali protiv srba pa se1993 poklase medu sobom to nisu objavili

  • Igor

    1. septembar 2014 | 17:03

    Progledah posle ovog sveobuhvatnog izvestaja! Ove info ima svaki obican gradjanin, ne znam sta je ovde novo???

  • Ex sns

    1. septembar 2014 | 19:30

    Kakve informacije su objavili koje nismo znali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA