MINISTAR STEFANOVIĆ POTVRDIO: Milićev je uhapšen u Kini, u zatvoru je!

- Milićev je uhapšen u Kini i on se tamo nalazi u pritvoru. Počeli smo razgovor sa Kinom o ekstradiciji, ali bez obzira što nemamo bilateralni ugovor sa ovom zemljom, mislim da ćemo sve uraditi mnogo brže - poručio je ministar policije

  • 30

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da je Marko Milićev uhapšen u Kini!

- Milićev je uhapšen u Kini i on se tamo nalazi u pritvoru. Počeli smo razgovor sa Kinom o ekstradiciji, ali bez obzira što nemamo bilateralni ekstradicioni ugovor sa ovom zemljom, mislim da ćemo sve uraditi mnogo brže. Srbija će pokrenuti postupak za izručenje večeras ili sutra ujutru. Očekujem da će Milićev za nekoliko dana, najviše nekoliko nedelja biti u Srbiji - rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Kako je naveo Stefanović na vanrednoj konferenciji za medije, Milićev je 13. avgusta otišao ka Hongkongu, a 15. avgusta je ušao u centralni deo Kine. Milićevu je u toj zemlji istekla boravišna viza, a uhapšen je po potrenici koju je raspisala Srbija.

- Čim smo dobili potvrdu da se on nalazi u Kini, kontaktirali smo tu zemlju. Ne znamo tačno vreme kada je uhapšen, to ćemo znati narednih dana kada stigne dokumentacija u vezi sa tim. Važno je da je uhapšen i da postoji dobra volja Narodne republike Kine da ga izruči Srbiji. Imamo dovoljno dokaza protiv Marka Milićeva da napravimo čvrst slučaj pred sudom. Nije poznato da li je sa njim uhapšena još neka osoba - napomenuo je Stefanović.

Srbija će tražiti od Kine izručenje Marka Milićeva osumnjičenog za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je usmrćen Luka Jovanović, na osnovu zakonskih propisa i reciprociteta - rečeno je ranije danas u Ministarstvu pravde i napomenuto da će, s obzirom da ne postoji bilateralni ugovor između Srbije i Kine o ekstradiciji, biti primenjen princip uzajamnosti.

Kina će, s druge strane, razmatrajući naš zahtev postupiti po svojim zakonima. Ukoliko utvrdi da su ispunjeni njeni zakonski uslovi za izručenje traženog lica, izručiće ga Srbiji. Međutim, Kina nije vezana nikavim rokovima, osim onih na koje budu upućivali kineski zakoni pošto nema posebnih ugovornih pravila o izručenju dve države.

Milićev je označen je kao glavni osumnjičeni koji je automobilom "mini kantrimen" udario Luku Jovanovića 25. jula na Brankovom mostu. Od povreda koje je zadobio tom prilikom, Jovanović je preminuo sledeg dana. On se tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnim nesreći.

Milićev je 10. avgusta s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" otputovao u Istanbul, koristeći svoj pasoš. Za njime je bila raspisana crvena poternica Interpola na dva imena Marko Milićev i Marko Marković pošto se sumnjalo da je koristio i stari pasoš na prezime Marković, čiji je nestanak prijavio prošlog septembra, a potom promenio prezime. Međutim, njemu se 13. avgusta gubi svaki trag u Turskoj.

Njegovi prijatelji koji su bili u "kantrimenu", sumnjiče se za pomaganje počiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Pritvor je određen Bratislavu Vesoviću (34), Tamari Bogdanović (23), Nikoli Lepenu (33), Dani Manevski (23), Milici Novaković (25) i Bojani Petrović (28). Vesović je najverovatnije kobne noći pomogao da se sakrije "kantrimen", koji još nije pronađen.

- Svi smo bili veseli u kolima. Uzela sam mobilni da napravim zajednički selfi. Međutim, umesto fotoaparata upalila se kamera koja je bez slike uspela da snimi zvuk udarca. Potom se čuje moj glas kako kažem: “Stani, stani”, a zatim Bojanin koja kaže: “Polako, polako”. Milićev na to odgovara: “Ne mogu, idemo” - izjavila je na saslušanju Milica Novaković.

Ranije danas otac Luke Jovanovića, Bojan Jovanović saslušan je u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi istragu protiv osumnjičenih u tom slučaju i pridružio se krivičnom gonjenju protiv njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    1. septembar 2014 | 19:28

    A sin Zeljka Mitrovica?

  • Komedija

    1. septembar 2014 | 19:16

    Ok za njega, nego zasto se vise nigde ne spominje kosmajac- i o njemu smo citsli u nastavcima

  • mihajlo

    1. septembar 2014 | 20:04

    Bolje da mu sude u Kini, siguran sam da ce dobiti mnogo vecu kaznu nego ovde. Inace tamo nije ukinuta smrtna kazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA