Pogledajte snimak novinara kome je odrubljena glava (FOTO) (VIDEO)

Američki novinar je pre svoje egzekucije dao izjavu upućenu američkom predsedniku. - Obama, rekli ste da je vaša spoljna politika i intervencija u Iraku zarad očuvanja američkih života i interesa, pa zbog čega onda ja plaćam cenu svojim životom zbog vašeg mešanja. Zar i ja nisam američki građanin?

  • 16

Užasavajući snimak na kome se vidi kako član Islamske države (IS) odrubljuje glavu američkom novinaru Stivenu Sotlofu (31), samo je još jedan u nizu zločina ove organizacije.

Zverstvo koje je izvršeno juče delo je džihadiste sa britanskim akcentom, čije je lažno ime Džon. Ubistvo Sotlofa dogodilo se dve nedelje nakon što je IS odrubio glavu američkom novinaru, Džejmsu Foliju. SAD i Velika Britanija saopštili da je video-snimak na kome je prikazano njegovo pogubljenje, u znak odmazde za vazdušne napade SAD na Irak, autentičan.

Pre svog pogubljenja, Sotlof je mirno dao izjavu, koja mu je verovatno izdiktirana, upućenu američkom predsedniku Baraku Obami.

- Obama, rekli ste da je vaša spoljna politika i intervencija u Iraku zarad očuvanja američkih života i interesa, pa zbog čega onda ja plaćam cenu svojim životom zbog vašeg mešanja. Zar i ja nisam američki građanin? Potrošili ste milijarde dolara poreznih obveznika i izgubili smo na stotine trupa u našim borbama sa IS-om. Koji je onda interes američkog naroda u ovom ratu? Pošto malo toga znam o spoljnoj politici, sećam se vremena kada nije moglo da se pobedi na izborima bez obećanja da će se naše trupe vratiti kući iz Iraka i Avganistana, i da će se zatvoriti Gvantanamo. Ti si sad Obama na isteku svog mandata i ništa od navedenog nisi postigao, a guraš nas, američki narod, u vatru - rekao je Sotlof.

Dok je on upućivao poruku gledajući u kameru, pored njega je stajao maskirani ubica sa nožem u ruci. Sotlof se pojavio na video-snimku u istoj zatvorskoj odeći koju je nosio kada je ubijen Foli, pa se sumnjalo da su se oba pogubljenja dogodila isti dan. Ali, na poslednjem snimku, Sotlof je spomenuo nedavne bombaške napade u Amerliju, i vrlo je verovatno da je pogubljenje sprovedeno u poslednjih nedelju dana.

Stiven Sotlof je nestao dok je bio na zadatku blizu grada Alepa, nakon što je ušao u Siriju preko turske granice u avgustu 2013. godine. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela objavilo je danas da je Sotlof imao i izraelsko i državljanstvo SAD. Isti izvori navode da je on radio, između ostalog, za izraelski magazin " Džeruzalem riport" i " Medija lajn", i da se poslednji put javljao za taj izraelski list iz Sirije pre oko godinu dana neposredno pre otmice. On je kratko vreme živeo u Izraelu i igrao za ragbi klub u Ranani.

IS je na snimku egzekucije Sotlofa objavila da će sledeći na redu biti oteti britanski humanitarac Dejvid Koutorn Hejns. On je već već godinu i po dana u zatočeništvu islamista. Oženjen je u Hrvatskoj i ima četvorogodišnje dete. Poreklom je iz škotskog Perta, a u Hrvatsku je došao 2000. godine.

Pogledajte video:

YouTube / Reuters

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neza

    3. septembar 2014 | 14:53

    Meni ovo izgleda kao film....mozda gresim ali da zrtva tako mrtvo hladno prica a zna sta ga ceka!!!!

  • Struja

    3. septembar 2014 | 17:21

    Svaka bi osoba reagovala drugacije.Opirala bi se na neki nacin ili bi barem nesto porucili svojim bliznjima prije ubistva.Pa sama slika govori o tome covjek pred ubistvo a oni njemu okacili mikrofon na odjecu da se bolje cuje.A sunce ugrijalo a on se cak i ne znoji..dok ovaj mlati sa ovim "nozem" pa tamam da je kasika dala bi neki odraz od sunca...

  • Feki

    3. septembar 2014 | 17:32

    Ljudi daleko da sam za egzekuciju zarobljenika ma kakvi bili a ovim snimcima ne verujem jer veoma lako je moguce da su u Siriji i Iraku ubacene Americke i Engleske grupe koje u ime ,,Islama" svasta rade kako bi povecali mrznju nad Arapskim svetom i imali opravdanje za nove invazije kako bi se domogli naftnih busotina i drugim stvarima koje mi i neznamo. USA ne ratuje protiv tog naroda zato sto su samo Muslimani USA ratuje zbog interesa. U svakom ratu ima ludaka koji svasta rade (kao i baklanskim ratovima) ali ima i puno dostojanstvenih ratnika koji granicu dozvoljenog ne prelaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA