VRATIO SAM SE OBAMA: Džihadista zapretio, pa odsekao glavu američkom novinaru (FOTO) (VIDEO)

- Ti, Obama, odgovaraš za svoje postupke kroz još jednog američkog državljanina. Kao što vaše rakete ubijaju naš narod, tako će naš nož nastaviti da seče vratove tvog naroda - rekao je džihadista pre egzekucije američkog novinara

  • 47

Na snimku koji je objavila Islamska država (IS) u kojem američki novinar Stiven Sotlof (31) daje izjavu upućenu Baraku Obami pre svoje egzekucije, prodrmao je svet. Ali, nije samo on uputio reči američkom predsedniku. To je učinio i džihadista koji je izvršilac ovog zločina.

- Vratio sam se Obama. Vratio sam se zbog tvoje arogantne spoljne politike prema Islamskoj državi. Zbog tvog insistiranja da nastavite bombardovanje Muhasana, Albuomara i brane Mosul, uprkos našim ozbiljnim pretanjama. Ti, Obama, odgovaraš za svoje postupke kroz još jednog američkog državljanina. Kao što vaše rakete ubijaju naš narod, tako će naš nož nastaviti da seče vratove tvog naroda - rekao je džihadista Džon, kome je ovo scensko ime.

Na video-snimku je prvo govorio ubijeni novinar Sotlof, potom džihadista, da bi na kraju pokazao i zarobljenog britanskog humanitarca koji je sledeći na redu za odstrel. Dejvid Hejns je oženjen Hrvaticom i više od godinu i po dana je u zarobljeništvu u Siriji, a ranije je radio kao direktor jedne kompanije za područje bivše Jugoslavije.

Oko identiteta brutalnog dželata Džona vlada velika konfuzija. Maskirani čovek, sa londonskim akcentom, pojavio se u dva video-snimka. Na prvom je bio pored prvog ubijenog novinara Džejmsa Folija.

Prvobitno se mislilo da se radi o Abdelu-Majedu Abdel Beriju, takozvanom reperu koji ostavio bogatstvo u kući u zapadnom Londonu, koje iznosi 1,2 miliona evra, kada je odlučio da ode u džihad u Siriju. Tada je napisao poruku da sav novac ostavlja u ime Alaha.

Međutim, stručnjaci za bezbednost su izgleda odbacili teoriju da se radi o britanskom muzičaru. Egzekutor Džon je sa trojicom istomišljenika pre nekoliko meseci otišao u rat u Siriju, a zbog njihovog porekla ih zovu "Bitlsi".

Uprkos pretnjama džihadista, predsednik Obama naredio je povećanje od oko 350 američkih vojnika u Bagdadu radi zaštite američke ambasade i uputio je visoke zvaničnike na Bliski istok s ciljem "izgradnje jačeg regionalnog partnerstva" u borbi protiv džihadista IS-a.

Pogledajte video:

YouTube / The Telegraph

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot!

    3. septembar 2014 | 18:15

    Recite vi meni dali je to realno! Ko bi pred svoju egzikuciju uopste pristao da govori svom predcedniku da gresi da ce I drugi amerikanci proci isto itd. Ja mislim da bi realnije bilo da nekaze nista ili da opsuje njih okolo I kaze zivela amerika ili dole teroristi ili nesto slicno! Iskreno mislim da je ovo nekako namesteno, neznam mozda gresim ali suvise mi je nerealno!

  • Ikar

    3. septembar 2014 | 18:45

    Pazi kako su ovi mirni pred smrt, kao da je to nista...plus mi ni ne deluju izmuceno...sve mi je ovo sumnjivo..

  • deftones

    3. septembar 2014 | 19:27

    MA KAKVI BRE DZIHADISTA OVI SAMI AMERIKACI PRAVE MUCKE SVE JE OVO SCENARIO NIKO NIKOGA NE KOLJE SAMI SE ONI OBLACE I KAO DOKAZ POSLE DA SE BOMBARDUJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA