Na današnji dan rođen je najbolji svetski pisac, čiji su unuci emigrirali u Srbiju, a najpoznatiji junak - grof Vronski poginuo boreći se za Srbiju!

Pre tačno 186 godina rođen je i zvanično najbolji svetski pisac čiji su unuci Ilija i Vladimir emigrirali u Srbiju nakon Oktobarske revolucije, a junak njegovog najčuvenijeg dela "Ana Karenjina" - grof Vronski portretisan na osnovu života pukovnika grofa ruske vojske Nikolaja Rajevskog, koji je poginuo u srpsko-turskom ratu avgusta 1876. u Adrovcu kod Aleksinca

  • 3

Globalni internet pretraživač Gugl danas na ulaznoj strani podseća da je slavni ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj rođen pre tačno 186 godina.

Tolstoj (1828-1910) je autor romana "Rat i mir" i "Ana Karenjina", pisao je i eseje, književne kritike, a idejama otpora uticao je na kasnije istorijske nosioce Martina Lutera Kinga i Gandija.

On je u međunarodnoj anketi, pre nekoliko godina, proglašen za najboljeg svetskog pisca u poslednja dva veka.

Pisao je i o srpskoj istoriji, posebno u vreme Osmanlijskog carstva, a njegovi unuci Ilija i Vladimir emigrirali su u Srbiju nakon Oktobarske revolucije.

Jednog od književnih junaka "Ane Karenjine" grofa Vronskog "poslao je da umre u Srbiji".

Naime, insipracija za lik Vronskog, pukovnik grof ruske vojske Nikolaj Rajevski poginuo je u srpsko-turskom ratu avgusta 1876. u Adrovcu kod Aleksinca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA