OVO DETE TERORIŠE ČAČAK GODINAMA: Tinejdžer od 15 godina optužen za ubistvo!

S. N. ima petnaest godina i uhapšen je zbog pokušaja ubistva. On je dete. Tinejdžer. Jedan u masi naše "izgubljene dece" koji će sada deo detinjstva provesti u popravnom domu

  • 28

U svakom odeljenju postoji po neki kavdgažija - dečko nešto krupniji od svojih vršnjaka, koji maltretira sve oko sebe, započinje svađu, otima užinu, ili novac za istu... Ukoliko mu ne date da prepiše kontrolni ili ga ocinkarite, posle vas čeka pravi pakao jer njemu sledi ukor ili jedinica na testu. Ovako su nekad izgledali školski razbojnici.

Danas su se stvari malo promenile. Nastavnicima je oduzet svaki mehanizam kažnjavanja sem slabih ocena i ukora, a maloletne razbojnike jedinica iz vladanja ne može zaustaviti. Tuču pesnicama zamenilo je nošenje bodeža i boksera u školu, a batine se više ne mere u modricama, već u danima provedenim na Kliničkom centru. Današnji maloletni prestupnici nisu glupi. Zakon jako dobro poznaju, pa znaju da do navršene četrnaeste godine ne mogu krivično da odgovaraju.

Do pre samo nekoliko dana veliki problem nastavnicima, roditeljima i deci pravio je maloletni S. N. Dečko koji je tek završio osnovnu školu, sejao je strah po ovom gradu. Sumnjiči se i da je na centralnom trgu u Čačku nožem izbo dvojicu mladića, zbog čega je uhapšen. 

Svi učenici, bez obzira na to koju školu pohađaju, znali su za njega, a mnogi su bili predmet njegovog maltretiranja.

- Čuo sam za njega, jer je maltretirao mog druga. Svaki dan mu je uzimao novac koji je nosio za užinu, a kad nije imao da mu da, terao ga je da u školi ukrade od nekog. On to nije radio, ali smo mu mi ostali davali pare da ga ne bi tukao - priča S. S. (12) iz Čačka.

Roditelji, koji su užasnuti ovakvim saznanjem, svesni su da im deca ni u školi nisu bezbedna.

S. N. je i ranije pljačkao, ucenivao i bavio se raznim razbojništvima, vrlo svestan činjenice da za njih ne može da odgovara.

- U školi nikad nije stigao do trećeg stepena ukora koji se daje zbog krađe, pljačke ili neke organizovane tuče, iako se zna da je bio vrlo problematičan učenik. Stalno je pretio đacima, ali su oni pod raznim pritiscima ćutali i nisu ga prijavljivali - kaže T. Š, koja mladića poznaje od ranije.

S. N. poznat je odranije kao problematičan mladić, ali se njegovo ponašanje pogoršalo od kad mu je očuh preminuo, pre dve godine. Istovremeno, stariji brat završio je u zatvoru, a za ovog tinejdžera bio je zadužen Centar za socijalni rad, na zahtev majke jer kako upućeni kažu, nije mogla da izađe na kraj s njim. Ako se zna da Centar za socijalni rad ima samo savetodavnu funkciju - sve je jasno.

S. N. ima petnaest godina i uhapšen je zbog pokušaja ubistva. On je dete. Tinejdžer. Jedan u masi naše "izgubljene dece" koji će sada deo detinjstva provesti u popravnom domu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćelavi Mačak

    11. septembar 2014 | 13:31

    I mene je godinama maltretirao jedan iz odeljenja ali kad sam mu razbio nos nije smeo da pisne

  • kingston

    11. septembar 2014 | 13:23

    Treba uvesti rigoroznije mjere za djecu u skolama, tipa toga ako zgrijesi nek cisti ulicu 7 dana. Mozda stid opameti

  • Suza

    11. septembar 2014 | 13:09

    On ima samo petnest godina, terorise citav grad godinama. Nesto mi ipak nije jasno. Osvrcemo se na njegova prava koja je imao dok je maltretirao sve oko sebe, gde su u svemu ovome prava njegovih zrtava da budu zasticena id njega. On je dobio ukore, oni batine. Da su na vreme reagovale sluzbe, ova dva mladica ne bi bile njegove zrtve. U svakom slucaju maloletnicki kriminal je u porastu, granica za odgovornost maloletnika bi trebalo da bude smanjena, s obzirom da neko ko pocini vise krivicnih dela, zna da vrsi nedozvoljene radnje, ali ipak zna i da mu niko ne moze nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA