STIŽU PACKE IZ EU: Srbija nije rešila problem nestalih beba!

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je Srbiji dao godinu dana da uspostavi mehanizam koji će raditi na rasvetljenju preko 600 slučajeva nestalih beba

  • 22

Nerešeni slučajevi nestalih beba prete da postanu velika prepreka Srbije na njenom evropskom putu. Država je trebalo da oformi mehanizam za ispitnivanje nerasvetljenih nestanaka u porodilištima po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu do 9. septembra.

Kako se to nije desilo, ako Komitet ministara Saveta Evrope konstatuje nepoštovanje pravosnažne presude Srbija bi mogla da se suoči sa ozbiljnim političkim posledicama, pa čak i isključenjem iz Saveta Evrope, pišu "Večernje novosti".

Nalog da naša država reši sve slučajeve nestalih beba stigao je posle presude iz marta u korist Zorice Jovanović kojoj država nije pružila uverljive informacije o tome šta se dogodilo sa njenom bebom rođenom 1983. u Ćupriji.

Sud u Strazburu je Srbiji dao godinu dana da uspostavi mehanizam koji će raditi na preko 600 slučajeva nestalih beba. On je naložio da država Zorici isplati 10.000 evra na ime nematerijalne štete. To znači da bi Srbija trebalo da isplati najmanje šest miliona evra u slučaju da je svih 600 prijavljenih beba kidnapovano.

Ministrarstvo pravde je potvrdilo da je formirana radna grupa završila rad, pa se sada očekuje da Ministarstvo zdravlja rezultate i konkretne predloge pošalje Vladi.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    10. septembar 2014 | 07:55

    pa nemoze 600 beba da samo nestanu..zato se na zapadu beba od trenutka rođenja vise ne odvaja od majke...

  • Vlada

    10. septembar 2014 | 08:23

    Ja sam jedinac zbog toga sto su mojima rekli da su im blizanci umrli a nisu dobili nikakav papir

  • M!N

    10. septembar 2014 | 07:12

    Jedini dobar uslov!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA