RATNI TURIZAM: U Izraelu uživaju da gledaju sirijske krvave sukobe i aplaudiraju bombama! (FOTO)

Iako je od kraja avgusta u Siriji poginulo 191.000 osoba, izgleda da je nekima to zanimljivo za posmatranje, pa se tako na Golanskoj visoravni okuplja publika željna prizora brutalnih ubistava

  • 17

Izveštaj u izraelskom najstarijem dnevnom listu "Harec" baca svetlo na uznemiravajući novi fenomen koji je postao popularan u jevrejskoj državi. Na planinskoj granici sa Sirijom, u kojoj bukti građanski rat već tri i po godine, turisti mogu da gledaju uživo bitku između snaga predsednika Bašara al-Asada i pobunjenika koji žele da ga skinu sa vlasti.

Golanska visoravan danas privlači sve veći broj posmatrača, koji su mogli prošle nedelje direktno da prate kako je zarobljen jedan od pobunjenika, Al-Nusra, kod baze Ujedinjenih Nacija. Jedan od posmatrača je rekao da je gledanje sukoba "dobar način da se ubije vreme".

- Pre neki dan sam video da se mnogo pobunjenika krije tamo. To je kao da gledate utakmicu. Jedna strana puca na druge, i obrnuto - dodao je jedan od svedoka sukoba.

Drugi su našli svoje mesto za posmatranje na drugom delu visoravni, na severo-istočnom potezu, gde ih je zatekla novinarka lista. Tu su bile dve grupe, koje su se pohvalile da se borbe dešavaju toliko blizu da su čuje kako se bombe aktiviraju.

Meštani i turisti takođe mogu posetiti memorijal "Oz 77", gde može da se vidi dim iz minobacačkih granata koje padaju u daljini. Pozadina ovog sramnog fenomena je da konflikt publika posmatra iz Izraela, gde su bezbedni, a od kraja avgusta u Siriji je život izgubilo 191.000 ljudi. UN je nedavno izjavio da je kriza povodom sirijskih izbeglica postala "najveća humanitarna katastrofa naše ere".

- Broj izbeglica koje su bežale iz zemlje iznosi preko 3 miliona, u proseku 1 od 8 sirijskih građana - rečeno je u izjavi UN-a.

Sa Golanske visoravni, krvavi građanski rat je postao kao gledanje filma uz kokice. Publika čeka znake pobunjeničkih snaga, koji se kreću ispod napuštenih zgrada. Kada počne da se puca, traže pravac odakle dolazi zvuk da bi shvatili da li su napadači iz vladajućeg režima ili su pobunjenici ti koji su otvorili vatru. Posmatraju i koje su zastave okačene na okolnim zgradama, kao ključnu indikaciju da bi znali koja strana je pre toga izvojevala "pobedu". A ako se čuje posebno glasna eksplozija, ponekad je isprate aplauzom.

Za neke, sukob je kao gledanje utakmice. Drugi, koji su većina, su duboko zabrinuti da će radikalne islamske pobunjeničke snage srušiti sirijsku vladu i ugroziti izraelsku najsigurniju granicu.

Ali, ovo, nažalost, nije ništa novo kada je u pitanju posmatranje ratova i sukoba. To se dešavalo i u američkom građanskom ratu u 19. veku, 2003. godine u Iraku... Svetske mreže, kao što su "Fox" i "CNN" uživo su prenosile bombardovanje Iraka u tom periodu, a gledaoci su mogli da gledaju masovna pogubljenja ljudi. Kako se ispostavilo, rat bi mogao da postane jedan od "omiljenih sportova" ljudi željnih krvi i borbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazarac

    10. septembar 2014 | 15:12

    Eh kad nastupi dan u kojem nepravde nema-sudnji dan!!! Svesno gledaju kako nevina deca ginu i aplaudiraju kakve su to zivotinje!!!

  • Nina

    10. septembar 2014 | 15:20

    Jos jedan relevantan podatak,koliko je svet generalno izopacen.Aplaudirati kada eksplodira bomba granici se se gadoscu.Da mi ih ja skupiti i povesti nanize,voleo bih da onda vidim aplauze zadovoljstva i navijanja..

  • annex

    10. septembar 2014 | 15:11

    Bolest.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA