Produžen rok za večite studente do oktobra 2016!

Kraći rokovi priznavanja stranih diploma, koji treba da vrate stručnjake iz inostranstva, obavezan repozitorijum doktorskih disertacija, produženje roka "starim" studentima za završetak školovanja - najvažnija su rešenja u Izmenama Zakona o visokom obrazovanju

  • 24

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas većinom glasova Izmene Zakona o visokom obrazovanju, koja bi, pored ostalog, trebalo bi da reši probleme koji su se pojavili u praksi prilikom upisa poslednje godine studija.

Kraći rokovi priznavanja stranih diploma, koji treba da vrate stručnjake iz inostranstva, obavezan repozitorijum doktorskih disertacija, produženje roka "starim" studentima za završetak školovanja - najvažnija su rešenja u Izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Usvojenim izmenama razdvojeno je priznavanje stranih visokoškolskih diploma zbog zapošljavanja u Srbiji (profesionalno priznavanje) od onog u kojem strani student želi da nastavi školovanje na našim fakultetima (akademsko priznavanje).

Priznavanje u slučaju nastavka školovanja ostaje u nadležnosti fakulteta i univerziteta, koji donose rešenje u roku od 60 dana od dana prijema urednog zahteva.

I kod profesionalnog priznavanja posao treba da bude olakšan, ali će celu proceduru od univerziteta, koja je do sada trajala mesecima i kandidati su često odustajali, preuzeti Ministarstvo prosvete, odnosno ENIK/NARIK centar.

Izmene Zakona predviđaju da se priznaje nivo stečenog znanja, odnosno neće se upoređivati studijski program stranog fakulteta sa studijskim programima u zemlji.

Diploma radi zapošljavanja biće priznata u roku od 90 dana od dana prijema zahteva, detaljno se preciziraju postupci akreditacije i izdavanja dozvole za rad fakultetima, a dozvola za rad važi pet godina nakon obavljene akreditacije i njenim istekom, ako ustanova ne podnese novi zahtev za obnovu akreditacije, Ministarstvo je obavezno da u roku od tri dana donese rešenje kojim se zabranjuje rad.

To znači gašenje fakulteta ako svi studijski programi ostanu bez dozvole za rad.

Izmene predviđaju da se o zahtevu za akreditaciju mora rešiti u roku od 12 meseci od podnošenja. Do sada je rok bio nedefinisan, davalo se upozorenje, što je produžavalo postupak.

Ukoliko Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) za godinu dana ne reši o zahtevu, Nacionalni savet za visoko obrazovanje može da raspusti deo ili celu komisiju, što znači da više nema odugovlačenja ovog postupka.

Nacionalni savet može poništiti odluku KAPK i u drugostepenom postupku odobriti studijski program, odnosno doneti konačnu odluku, jedno je o predloženih rešenja iako je o ovoj izmeni bilo i ideja da Savet ne može doneti konačnu odluku.

Izmene Zakona predviđaju podizanje kvaliteta doktorskih studija, pa se za univerzitete, kako državne tako i privatne, uvodi obaveza da formiraju javno pristupačne repozitorijume doktorskih disertacija.

Takođe, repozitorijume će imati i Ministarstvo prosvete, a ukoliko bude usvojen predlog, najmanje jedan recenzent na doktroskim studijama mora da bude sa strane visokoškolske ustanove.

Izmenama je učinjen ustupak i "starim" studentima, koji su studije započeli po prebolonjskim programima. Za njih je produžen rok da do kraja 2015/16. godine završe studije.

Zakon predviđa i da se iz budžeta finansiraju studenti koji su u prethodnoj godini ostvarili najmanje 48 ESPB bodova, a dopune se odnose i na veću zaštitu podataka o ličnosti, veću transparentnost visokoškolskih institucija u domenu finansiranja, određivanja školarina.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • johnson

    11. septembar 2014 | 23:15

    sta nekog boli uvo ko ce koliko da studira... Bolje da se studira i petnaest godina, a da se zna nesto, a ne kao neki koji su zavrsili u roku, a zaboravljaju ispit koji su polozili posle dva dana... Poenta svega je sto se uci silna nepotrebna teorija, a prakse nigde nema... Neka svako zivi svoj zivot i nek studira koliko hoce... Osnovna karakteristika svakog srbina je da uvek gleda tuda posla

  • Marko

    10. septembar 2014 | 20:10

    Ovaj zakon se odnosi na studente koji su upisali do 2005 godine, a sta je sa onima koji su upisivali fakultete nakon 2005 godine? Imate po Srbiji puno fakulteta koji su upisivali studente po starom programu 2006/07/08 i 2009 godine. Mislim da je nepravedno davati rok do 2016 godine studentu koji je upisao studije 2009. Ok to je sasvim dovoljan rok za zavsetak studija. Ali izjednacavati nekoga ko je upisa 1999 god. sa nekim ko je upisao 2009 nije razumljivo.

  • Bg1989

    10. septembar 2014 | 19:35

    Ma ko ce njih 2016 sa 11 god studiranja bre??? Radite im medvedju uslugu,i beže od problema!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA