OBAMIN PLAN: Uništićemo Islamsku državu! (FOTO) (VIDEO)

- Naši ciljevi su jasni: degradiraćemo i na kraju uništiti IS koristeći opsežnu i održivu antiterorističku kampanju. Pojačaćemo vazdušnu kampanju - izjavio je predsednik Amerike u obraćanju javnosti povodom nove strategije za borbu protiv ekstremista u Iraku i Siriji

  • 20

Predsednik Amerike Barak Obama, izneo je novu strategiju za borbu protiv pristalica Islamske države u govoru koji su prenele televizijske stanice, dok su Sjedinjene Države i saveznici suočeni sa sve većim ekstremističkim pristalicama islamista u Iraku, Siriji i drugim problematičnim delovima Bliskog istoka u oblastima severne Afrike.

Plan američkog predsednika je, između ostalog, obuka i naoružanje iračkih bezbednosnih snaga kao i veterana sirijske opozicije koji bi trebalo da pruže podršku grupama koje se bore protiv Islamske države, odnosno IS-a.

Međutim, Obama je istakao da će borba protiv pobunjenika IS-a biti drugačija od nedavnih američkih intervencija u Iraku i Avganistanu.

- Američke vojne snage se neće boriti u inostranstvu. Ova antiteroristička kampanja će biti sprovedena na način konstantnih, nemilosrdnih nastojanja da se IS ukloni iz svih oblasti gde se nalaze i to koristeći naše vazdušne snage i podršku prijateljskih snaga na terenu - rekao je Obama u obraćanju i dodao:

- Ovakva strategija protiv terorista, koji predstavljaju pretnju dok u isto vreme podržavamo naše partnere na borbenim linijama, jeste strategija koja se u proteklih nekoliko godina pokazala uspešnom u Jemenu i Somaliji - istakao je on.

Takođe je govorio i o mogućnosti pojačanja američkih vazdušnih napada na pobunjenička uporišta duž iračke granice sa Sirijom, istakavši da su saveznici u Evropi, na Bliskom istoku i drugde spremni da se pridruže antiterorističkoj kampanji koju predvode Sjedinjene Države.

- Uz pomoć nove iračke vlade i nakon konsultacija sa saveznicima u inostranstvu, ali i sa američkih Kongresom, mogu da izjavim da će Amerika predvoditi veliku koaliciju u cilju suzbijanja terorističkih pretnji - rekao je Obama i dodao:

- Naši ciljevi su jasni: degradiraćemo i na kraju uništiti IS koristeći opsežnu i održivu antiterorističku kampanju.

U tom pogledu, SAD će takođe poslati dodatnih 475 pripadnika civilne službe u Irak, koji će pružiti podršku iračkim i kurdskim snagama.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napraviće strategiju za zaustavljanje priliva stranih boraca za Islamsku državu, dok će u isto vreme povećati obim humanitarne pomoći raseljenima.

Ranije danas je iz Bele kuće saopšteno da će biti izdvojeno 25 miliona dolara za neposrednu vojnu pomoć novoj iračkoj vladi u cilju pomoći za borbu protiv sunitskih ekstremističkih grupa, koje kontrolišu strateški važne delove severnog i zapadnog Iraka.

Reakcije na govor američkog predsedika su počele da pristižu odmah nakon njegovog izlaganja i uglavnom su bile pozitivne.

Prema izjavama iz bliskih izvora, Saudijska Arabija je obećala punu podršku planovima Baraka Obame, a američke vojne snage će obučavati opozicione sirijske snage na tlu ove države, međutim ti planovi zavise od Kongresa koji treba da odobri 500 miliona dolara za obuku i naoružanje pobunjenika.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: glasamerike.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola87

    11. septembar 2014 | 11:15

    Podrska!

  • daliborCh

    11. septembar 2014 | 11:26

    Zasto sada muslimani iz Srbije i Bosne ne pricaju kako je Amerika divna i Obama divan covek? Niste jos ukapirali da i vas i nas Amerika mrzi i da vas muslimana samo sluzi na balkanu da bi pravili konflikt sa nama. Probudite se ljudi!

  • HRVAT

    11. septembar 2014 | 12:50

    Od ovog govora nema nista...to je samo laganje naroda..kao i uvijek....tipicna americka retorika.....obicne amerikance muslimani ne interesuju.....vazno je da ima marihuane na trzistu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA