Ovo je Obamin plan za uništenje Islamske države!

- Bićemo deo jedne međunarodne koalicije, sprovodeći vazdušne napade kao podršku aktivnostima iračkih i kurdskih trupa na terenu - istakao je predsednik Amerike

  • 15

Američki predsednik Barak Obama poručio je liderima Kongresa da ima ovlašćenja neophodna za preduzimanje akcije sa ciljem uništenja ekstremističke organizacije Islamska država, koja deluje u Iraku i Siriji.

Obama je ovom izjavom nagovestio da Bela kuća neće tražiti od Kongresa da glasa da bi se odobrio njegov plan, navela je agencija Rojters.

- Predsednik je rekao liderima da ima ovlašćenja potrebna da se preduzme akcija protiv Islamske države u skladu sa misijom koju će izneti u obraćanju naciji - saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je Obama istakao da veruje da je nacija jača i napori efikasniji kada predsednik i Kongres zajednički rade na borbi protiv pretnje po nacionalnu bezbednost, kao što je Islamska država.

Agencije su ranije javile da je Obama zatražio od kongresnih lidera podršku za sveobuhvatno i potencijalno dugotrajnu vojnu kampanju sa ciljem da se poraze ekstremisti u Iraku i Siriji.

On je održao sastanak uoči javnog obraćanja naciji u kojem će izneti plan za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država.

Očekuje se da će se američki predsednik založiti za vazdušne udare šireg obima u Iraku, a moguće i u Siriji, kao i pružanje veće podrške snagama u obe zemlje.

Obama, kako navodi AP, od saveznika u Evropi, na Bliskom istoku očekuje istu posvećenost.

- Predsednik veruje da je ovo prioritet nacionalne bezbednosti. Govoriće o rizicima sa kojima se suočavaju SAD i strategiji suprotstavljanja tim rizicima, kao i o uništenju Islamske države - izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Obama će se naciji obratiti u 21 sat po lokalnom vremenu, što je njegovo retko javno obraćanje u udarnom terminu, a u tom televizijskom obraćanju pokušaće da ublaži kritike da je sporo odreagovao na napredovanje ekstremista u Siriji i Iraku, navela je agencija AFP.

Svoj govor će održati dan uoči 13 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine.

Američka javnost, sudeći prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, sve više podržava ograničenu intervenciju i u Siriji.

Prema anketi Vašington posta i Ej Bi Si njuza (ABC News), devet od 10 ispitanika je navelo da smatra Islamsku državu ozbiljnom pretnjom.

Obama je pre tri dana u intervjuu za En-Bi-Si (NBC) rekao da njegova država ne raspolaže informacijama o nekoj neposrednoj pretnji Islamske države po SAD, ali da je ipak ova teroristička organizacija privukla u svoje redove i neke ljude iz zapadnih zemalja, koji bi mogli neometano da uđu u njegovu državu, što bi moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju.

Predsednik Amerike je tada isključio mogućnost slanja kopnenih američkih trupa u borbu u Iraku i Siriji, naglasivši da ovo neće biti ekvivalent ratu u Iraku, već nešto slično antiterorističkim kampanjama u kakvima smo konstantno angažovani u poslednjih pet, šest, sedam godina.

- Bićemo deo jedne međunarodne koalicije, sprovodeći vazdušne napade kao podršku aktivnostima iračkih i kurdskih trupa na terenu - naglasio je Obama.

- Sistematski ćemo degradirati njihovu sposobnost, smanjivati teritorije koje drže i konačno ćemo ih poraziti - rekao je Obama, misleći na Islamsku državu.

On u intervjuu nije precizirao da li će odobriti vazdušne napade i u Siriji.

- Strategija i za Irak i za Siriju je da ćemo goniti pripadnike Islamske države i njihovu imovinu gde god da se nalaze - kazao je on.

Predsednik Amerike je naglasio kako će SAD-u biti potrebna i saradnja sunitskih arapskih zemalja regiona, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan, UAE i Tursku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA