SVETSKI MEDIJI: Obama uvlači Ameriku u novi regionalni rat!

Podsećajući da je Obama u Belu kuću ušao kao čovek mira i nade da će promeniti Ameriku, kolumnista Sajmon Tisdal u analitičkom tekstu za “CNN” ocenjuje da američki predsednik rizikuje pokretanje nekontrolisanog regionalnog rata

  • 26

Najava američkog predsednika Baraka Obame da će SAD pokrenuti vazdušne napade na pripadnike ekstremne “Islamske države Iraka i Levanta” (ISIL) na teritoriji Iraka i Sirije, pokrenula je nove kritike u američkim medijima u vezi sa njegovom spoljnom politikom, i izazvala otvoreno negodovanje Damaska i Moskve.

Podsećajući da je Obama u Belu kuću ušao kao čovek mira i nade da će promeniti Ameriku, kolumnista Sajmon Tisdal u analitičkom tekstu za “CNN” ocenjuje da američki predsednik rizikuje pokretanje nekontrolisanog regionalnog rata.

- Obamin plan da proširi vojnu kampanju protiv ISIL na Siriju i da potpomogne pobunjenike u borbi protiv sirisjkog predsednika Bašara al Asada predstavlja ozbiljnu eskalaciju koja stvara rizik da uvuče SAD i njene saveznike u regionalni rat kojem se ne vidi kraj - smatra Tisdal.

Vol strit džrnal u analizi Dena Heningera navodi da je “Obama opsednut mišlju da ''neće biti kao Džordž Buš'' neće nikuda odvesti SAD”, kao i da je “intersantno” to što je Obama najavio rat, iako nije izgovorio tu reč, baš 11. septembra.

Boston glob navodi da je Obami potrebno odobrenje Kongresa da bi poveo zemlju u rat, navodeći da bi taj rat mogao da potraje i da košta SAD ljudskih života i novca, dok je Foks najavio “treći irački rat”.

Analitičari su saglasni da postoji realna opasnost ulaženja u sukob u Siriji što može da ima dalekosežne posledice i da će Obamin naslednik u Beloj kući u “miraz” dobiti i ovaj rat..

- Asad može da odluči da se suprotstavi intervenciji SAD, a ima avijaciju i PVO da to može da uradi. Šta će Obama da učini kada neki američki pilot bude srušen i zarobljen? Francuska je već iskazala rezervu prema bombardovanju Sirije, za razliku od stava prema bombardovanju Iraka - ocenio je Tisdal.

On je istakao da se postavlja pitanje zakonitosti takvog rata, a to je pitanje koje će Sirija uz pomoć drugih država sigurno postaviti Savetu bezbednosti UN, jer se već oglasio ruski ambasador u UN Vladimir Čurkin koji je rekao da je za bilo kakvu intervenciju protiv ISIL potrebno odobrenje SB.

Vlasti u Siriji odgovorile su da će svaku stranu vojnu intervenciju bez dogovora sa njima, smatrati agresijom na zemlju izrazivši zabrinutost da bi napadi protiv ISIL mogli da budu paravan na napad na Siriju.

Moskva je preko portparola Ministarstva spoljnih poslova Aleksandra Lukaševiča osudila kontradiktorne stavove Vašingtona navodeći da SAD pomažu iračkim vlastima u borbi protiv terorista dok istovremeno najavljuju da će sirijskoj opoziciji dopremiti oružje i opremu vrednu oko 500 miliona dolara. Lukaševič je ocenio da bi to bilo grubo kršenje međunarodnog prava.

Portparolka američkog Stejt departmenta Mari Harf naglasila je da će vazdušni napadi biti upereni isključivo protiv ISIL, ali da je Obama više puta rekao da je sirijski predsednik Bašar al Asad izgubio legitimitet i da mora da ode kroz proceš političke tranzicije.

Ruskaja gazeta navela je da su “mnogi stručnjaci zabrinuti, ne toliko zbog terorizma, koliko zbog pokušaja Vašingtona da ponovo zaobiđe međunarodno pravo”. List navodi da su Obamu često kritikovali u SAD zbog neodlučnosti u posezanju za vojnim rešenjima kada treba zaštititi američki interes u svetu.

Međunarodna konferencija o Iraku u Parizu koja se održava 15. septembra najavljena je u ruskim medijima kao poprište “diplomatske borbe” u kojoj učestvuje i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji će pokušati da “osujeti američku agresiju”.

Nema sumnje da je jučerašnji govor američkog predsednika preneo težište spoljnipolitičke krize iz Ukrajine na Bliski istok, ali i doneo novu strepnju za sve nestabilniji mir u svetu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA