KRAĐE, IZNUDE, OTMICE, TRGOVINA LJUDIMA: Islamska država kao mafijaška organizacija

Američki obaveštajni izvori smatraju da IS svoje novčane prihode sakuplja tako što naftu prodaju po veoma sniženim cenama od svega 25 do 60 dolara po barelu, zatim prodajom žena i dece kao seksualno roblje, isplatom taoca, ali i pustošenjem gradova koje su prethodno zauzeli

  • 14

Ekstremisti Islamske države su se za finansiranje isprva oslanjali na bogate donatore iz Persijskog zaliva, ali sada zarađuju više od tri miliona dolara dnevno krijumčarenjem nafte, trgovinom ljudi, krađom i iznudama, navode američki obaveštajni zvaničnici i stručnjaci.

Izvori prihoda te ekstremističke organizacije koja je zauzela velike delove Iraka i Sirije prevazilazi resurse "bilo koje druge terorističke organizacije u istoriji", rekao je američki obaveštajni zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Veliki prihodi IS-a jedan su od razloga zašto su zvaničnici SAD zabrinuti zbog te organizacije, iako nema podataka da planiraju napade na ovu državu.

Islamska država kontroliše i do 11 naftnih polja u Siriji i Iraku, kažu analitičari, a prodaje naftu i drugu robu preko starih krijumčarskih mreža u zemljama protiv čijih se vlasti bori - u kurdskoj oblasti na severu Iraka, Turskoj i Jordanu.

Američki obaveštajni zvaničnici ne misle da su vlade tih zemalja umešane u krijmučarenje, ali vlada SAD traži od njih da urade nešto više kako bi to suzbili.

Islamska država prodaje naftu, koju prevozi u cisternama, po sniženim cenama od 25 do 60 dolara po barelu, dok je regularna cena preko 100 dolara. Stručnjak pri Brukings institutu u Dohi kaže da samo od nafte Islamska država ima više od tri miliona dolara dnevno.

Ta organizacija takođe je zaradila stotine miliona dolara krijumčarenjem antinkviteta iz Iraka u Tursku, kao i od prodaje žena i dece kao seksualnog roblja. Islamska država ima prihode i od isplata za otete taoce, kao i od krađa u gradovima koje je zauzela.

- U aktivnostima prikupljanja novca podseća na mafijašku organizaciju. Dobro su organizovani, sistematični i sprovode to zastrašivanjem i nasiljem - rekao je američki obaveštajni zvaničnik.

Pre nego što je zauzela irački grad Mosul u junu, IS je nametnula "takse" za skoro sve oblike ekonomskih aktivnosti preteći smrću onima koji ne žele da plate, kažu američki zvaničnici, a prema nekim navodima, samo u Mosulu od tih nameta uzima osam miliona dolara mesečno.

Inače, oni su u toku prošle godine oslobodili četiri francuska i dva španska novinara nakon što su vlade ovih zemalja platile više od milion dolara za njihov otkup.

Analitičari kažu da se ta organizacija oslanja na činjenicu da je pogranična oblast između Iraka i Turske dugo bila raj za krijumčare, što se dodatno pogoršalo obaranjem režima Sadama Huseina 2003. godine, u kojoj su generacije porodica uključene u nelegalan prenos robe.

Islamska država, koja je naslednica Al Kaide u Iraku, u početku je u sirijskom građanskom ratu sarađivala s Nusra frontom, takođe bliskom Al Kaidi. U počektu tog sukoba IS su finansirali bogataši iz zalivskih zemalja, između ostalog iz Kuvajta i Katara, istakli su američki zvaničnici, a te donacije su prestale kada je IS otpočeo sa brutalnim nasiljem u cilju privlačenja pažnje u svetu.

Njihovi prihodi od nafte kao glavnog oblika zarade bi mogli biti prekinuti američkim vazdušnim udarima, kažu zvaničnici alik dodaju i to da još uvek nije doneta odluka o napadima na naftna postrojenja u Iraku i Siriji na kojima rade civili.

(Telegraf.rs / Beta / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Australien

    15. septembar 2014 | 17:52

    Amerika djubrad

  • kiza

    15. septembar 2014 | 17:02

    Pa oni i jesu mafija, imaju naftu i rade-trguju sa njom. Samo sto nisu posteno dosli do te nafte, nego oteli.

  • tako rade ameri

    15. septembar 2014 | 13:03

    Na isti nacin na koji se finansira Amerika,e sad kad su konkurenti u poslu sa naftom Americi zasmetalo, zasto bi Arapi prodavali Arapsku naftu kad to mogu Ameri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA