Počinje sanacija poplavljenih područja, hitno potrebna pomoć!

- Stanovnicima poplavljenih naselja potrebna je hrana, voda, gumene čizme, pumpe za izbacivanje vode. Za naredna dva do tri dana Vojska će postaviti pontonski most u selu Grabovici, kako bi put Kladovo–Negotin bio povezan - kaže načelnik sektora za vanredne situacije

  • 0

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je za Telegraf da se situacija u poplavljenim područjima u istočnoj Srbiji polako stabilizuje. Prema njegovim rečima sada je najneophodnije uputiti pomoć poplavljenom području.

- Stanovnicima poplavljenih naselja neophodna je pomoć da se suoče sa posledicama poplava. Potrebna im je pomoć - hrana, voda, gumene čizme, pumpe za izbacivanje vode. Za naredna dva do tri dana Vojska će postaviti pontonski most u selu Grabovici, kako bi put Kladovo–Negotin bio povezan - rekao je Marić.

Prema poslednjim izveštaju Sektora za vanredne situacije, u toku noći nije bilo novih evakuacija, a put Tekija-Kladovo je malo raskrčen i delimično prohodan.

Dve velike pumpe "Vojvodina voda" dopremljene su do sela Grabovica, pa se nastavlja ispumpavanje vode i čišćenje onoga što su bujice nanele.

U pojedinim naseljima, vodena stihija je iza sebe ostavila pustoš. Na Tekiju kao da se sručilo celo brdo.

Kuće i učionice u lokalnoj školi puni su mulja i krša. Pred bujicama i klizištem pobeglo je više od 400 ljudi. Najviše ih je evakuisano u Kladovo brodom, a mnogi su smešteni u hotelima.

U Negotinu i okolini vremenski uslovi su od jutros znatno bolji i građani su počeli da raščišćavaju posledice poplava.

Put Negotin–Kladovo i dalje je u prekidu. Očekuje se da danas u selu Grabovici bude postavljen pontonski most, kako bi taj putni pravac bio povezan.

Hidroelektrana "Đerdap 2" i dalje radi smanjenim kapacitetom. Ojačavaju se bedemi, kako voda i mulj iz nabujalih potoka ne bi dospeli u elektranu.

U okolini Majdanpeka, poplave su najveću štetu nanele u selima Boljetin i Oreškovica. Sinoć je stigao prvi, manji kontingent pomoći, ali meštani kažu da im je potrebno još hrane, vode, sredstava za higijenu, kao i gumene čizme.

Nova pretnju predstavlja reka Nera kod Kušića. U Sektoru za vanredne situacije poručuju da su sve službe spremne u slučaju da vodostaj dostigne granicu redovne odbrane od poplava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA