VEROVALI ILI NE: Ovo selo u Srbiji ima više vila nego meštana! (FOTO)

Specifičnost Mihajlovca, kao i mnogih drugih vlaških sela u Krajini i Homolju, jesu velelepne ogromne kuće koje su izgradili meštani gastarbajteri. Stariji meštani žive u pomoćnim prostorijama, dok su glavne kuće rezervisane za goste i gazde kad dođu na „ferije“ iz inostranstva

U negotinskom selu Mihajlovac gotovo svaka kuća je prava palata. Na desetine hiljada kvadrata u ovim vilama zvrji prazno, jer su meštani u inostranstvu, a u selu žive samo starci.

U selu Mihajlovac, koje se nalazi na 16 kilometara od Negotina, živi oko 600 punoletnih osoba u oko 300 domaćinstava. S obzirom na to da je velika većina meštana na privremenom radu u inostranstvu, podatak o broju stanovnika je samo statistički jer realno danas u Mihajlovcu žive pretežno starije osobe, sa vrlo malim brojem mladih ljudi. Osnovnu školu u Mihajlovcu, iako ima nove objekte, fiskulturnu salu i vrlo dobre uslove, danas pohađa jednocifreni broj učenika.

U Mihajlovcu žive pretežno Vlasi, iako se stanovništvo na popisu iz 2002. godine izjasnilo kao srpsko (preko 81%).

Specifičnost Mihajlovca, kao i mnogih drugih vlaških sela u Krajini i Homolju, jesu velelepne ogromne kuće koje su izgradili meštani gastarbajteri novcem zarađenim u inostranstvu. Prave palate na obali Dunava građene su u različitim stilovima i mnoge od njih su pravi rasadnik kiča.

Gastarbajteri iz Mihajlovca, koji uglavnom rade u Nemačkoj i Austriji, takmiče se čija će kuća biti veća, čija će ograda biti skuplja i raskošnija... Dvorišta se popločavaju keramičkim pločicama, a nekadašnje štale u kojima se čuvala stoka oblepljuju mermerom.

Ograde i kapije su kitnjaste, s filigranskim detaljima, uglavnom od kovanog gvožđa i one same koštaju malo bogatstvo. Stubove kapija i ograda krase betonske ili mermerne statue, uglavnom lavova, ali ima i labudova, slonova, kao i raznih drugih životinjskih vrsta. Unutrašnjost dobrog dela ovih vila uopšte nije sređena, jer je cilj bio sazidati što veću kuću, dok je enterijer ostavljen za kasnije.

U ovim palatama u Mihajlovcu gotovo da niko i ne živi. Stariji meštani žive u pomoćnim prostorijama, dok su glavne kuće rezervisane za goste i same gastarbajtere kada dođu na „ferije“ iz inostranstva.

U razgovoru s meštanima Mihajlovca može se čuti da je gastarbajterski rad predstavlja u isto vreme i sjaj i bedu. Lepo je što je selo velelepno i što gotovo svako domaćinstvo ima mnogo para, ali ostaje žal u duši što njihova deca ne žive pored njih, a ponajviše što će im unuci biti, kako listom sami kažu, Nemci, Austrijanci, Francuzi...

Boraveći u Mihajlovcu stekli smo utisak da ljudi polako postaju prezasićeni novcem i raskošem i da kako stare, sve im to postaje manje bitno, a bude se neka druga osećanja, potreba za toplinom, velikom porodicom, te uopšte onim ljudskim, iskonskim potrebama, koje su, u borbi za novcem i blagostanjem po belom svetu, nekako zaboravili.

(Telegraf.rs / Dragan Mitić / TV Best)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nighthawk

    17. septembar 2014 | 20:42

    Zaradili poshteno, pare jesu bacene, ali krvavo zaradjene. Vise treba da nas brinu one na dedinju, shto su od nashih para izgradjene, i sto je u stvari sve ove ljude i oteralo odavde. Voleo bih da se malo vishe o tome pishe, a ne da se zatashkava...

  • Ivan

    17. septembar 2014 | 20:25

    Kompleksi.Samo da je bolje nego komsijino.I ja sam.zivim u CH,imam normalnu manju kucu u Srbiji.Ne pada mi na pamet da zidam kule i gradove.Radije cu sebi kupiti stan i to je to.A pare sto zaradim trositi da malo obidjem sveta,a nikako sprcati u hladne zidine u koje dolazim 2 puta godisnje.Malo srediti i lepo razumem,ali ovako uludo zidati 3,4 sprata itd...Stvarno mi nije jasno.A u Nemackoj,Austriji itd sigurno zive u nekim nazovi supama,da bi u domovini zeznuli komsiju,ozidali sto vecu kucu itd.....Sta reci....

  • Carapan

    17. septembar 2014 | 21:26

    Ti vlasi su veci srbi nego mnogo srba sto svake godine potrose zadnju paru na moru i opet nista bedni bili bedni ostali ! Ja sam srbin carapan i ja imam decu i zivim u ch i imam kucu u svom SELU moju kucu kojusam sam zaradio i nisam dobio nista od drzave ni jedan kvadrat ! Stim mozda smo mi svi glupi sto pravimo te zidove ali zamislite kolko kupimo cementa gvozdja blokova crepa pa kolko radnika platimo i kad sve to saberem mozda smo stvarno glupi treba i mi da trazimo od drzave neki stan od 35m2 i prst u uvo pa po belom svetu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA