STRAH U ZAGREBU, DŽIHADISTI PRETE: Hrvati, pobićemo vas!

Hrvatska javnost je i ovaj put informaciju o toj važnoj i dalekosežnoj odluci saznala zaobilaznim putem, preko američkog Stejt Departmenta, a ne od vlastite vlade

  • 98

I Hrvatska se sa svim zemljama bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju, našla na listi pedesetak država i organizacija koje su deo globalne međunarodne koalicije koju je SAD okupila za borbu protiv Islamske države (IS) u Iraku i Siriji. Američka akcija protiv IS-a dobila je podršku i Saveta bezbednosti UN-a na zasedanju kojem je predsedavao američki državni sekretar Džon Keri, koji je pritom spomenuo i koaliciju od 40-tak država protiv Islamske države.

Stejt Department je objavio listu zemalja koje će se "svim sredstvima" boriti protiv IS-a. Na listi je i Hrvatska, što, zapravo, nije nikakvo iznenađenje. Pored nje tu su i Evropska unija i NATO, a Hrvatska je članica i jedne i druge asocijacije, pa se onda pretpostavlja i da je ona prihvatila učestvovanje u kampanji protiv Islamske države, baš kao što su to učinile Austrija, Belgija, Bugarska, Nemačka, Francuska, Holadnija, Litvanija, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija i Velika Britanija.

Neobično je, međutim, kako piše "Novi list", što je i ovaj put hrvatska javnost informaciju o toj važnoj i dalekosežnoj odluci saznala zaobilaznim putem, preko američkog Stejt Departmenta, a ne od vlastite vlade. Zapravo, time se ponavlja nedavna blamaža kada je javnost takođe zahvaljujući američkom Pentagonu, a o čemu je pisao i "Jutarnji", saznala da je Hrvatska među sedam zemalja koje iračkim Kurdima šalju oružje i opremu.

Nije jasno na koji način će Hrvatska doprineti koalicijskim naporima, jer je sigurno da Hrvatska neće učestvovati u borbenim operacijama protiv džihadista, budući da za to nema vojne kapacitete.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr, Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvat

    22. septembar 2014 | 15:14

    Ja neznam od kud vam ovo strah u Zagrebu,ja sam iz Zagreba i prvi put čujem za ovo

  • Miki

    22. septembar 2014 | 14:34

    Ima hrvatska iskusne koljače pa može da im parira

  • Pera kojot!

    22. septembar 2014 | 16:42

    Nebrinite hrvati, NATO ce da vas brani!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA