DANAS BI IMALA 53 GODINE: Sećanje na Sonju Savić, urbanu ikonu 80-ih! (VIDEO)

Zahvaljujući maestralnim ulogama u ostvarenjima "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja" Sonja nikad neće biti zaboravljena, a u sećanju će ostati kao osoba koja se privatno klonila tabua, živeći van nametnutih društvenih pravila

  • 7

Šest godina je prošlo otkako nas je napustila urbana ikona 80-ih i jedna od najboljih jugoslovenskih glumica Sonja Savić. Njeno beživotno telo pronađeno je 23. septembra 2008. u skromnom stanu u kojem je provela poslednje godine.

Zahvaljujući maestralnim ulogama u ostvarenjima "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja" nikada neće biti zaboravljena, a u sećanju će pre svega ostati kao osoba koja se privatno klonila tabua, živeći van nametnutih društvenih pravila.

Savićeva je debitovala u "Leptirovom oblaku" 1977, a širu popularnost stekla je 1983. ulogom Dečke u "Šećernoj vodici" Bate Prelića.

Usledile su role u ostvarenjima: "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija", "Tango je tužna misao koja se pleše", "Hleb i mleko" (Zlatni lav u Veneciji 2001.), "Od groba do groba", "Jug jugoistok", "Vratiće se rode".

Pored neospornih glumačkih bravura, iza sebe je ostavila i pečat sjajnog eksperimentalnog umetnika.

Zainteresovana za avangardni vid izražavanja, kreirala je radove izuzetnog umetničkog kvaliteta poput  ''Pleja'', eksperimentalnog filma posvećenog beogradskim studentima (1997), ''Šarlo te gleda'', ostvarenja o bendu "Šarlo akrobata" i brojnim nezavisnim alternativnim slovenačkim i hrvatskim umetnicima (2003) i ''Čekajući Godoa'' (2006), koje su bili kadri da razumeju samo oni sa osećajem za prefinjeni umetnički izraz.

Eksperimentalni film ''Čekajući Godoa'' ocenjen je kao glumičin rekvijem. Ne čudi, s obzirom da se bavi ljudima koji čekaju Boga,  i ovisnicima koji svesno priželjkuju smrt jer im je to zapravo jedino izbavljenje.

Sonja Savić je sahranjena u selu Donja Gorevnica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran BL

    23. septembar 2014 | 18:22

    Hvala Sonja za sve što si nam pružila u svojoj glumačkoj karijeri, počivaj u miru.

  • MMilan

    23. septembar 2014 | 12:25

    Prelepa i neshvacena zena...

  • dr dabic

    23. septembar 2014 | 15:25

    Poznavao sam je velika dama sa dušom previše slaba da podnese sve ne pravde kojoj su joj nanijeli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA