GLAVNI ZA BEZBEDNOST BALKANA: FBI otvara regionalni centar u Beogradu!

Kako je planirano, kancelarija FBI će biti smeštena pri američkoj ambasadi, a trebalo bi da preraste u regionalni centar koji će motriti na bezbednost celog Balkana

  • 39

Kancelarija FBI u nekoliko narednih nedelja počeće sa radom pri američkoj ambasadi u Beogradu, a za početak Amerikanci će poslati jednog stručnjaka za visokotehnološki kriminal.

Ova kancelarija, kako je planirano, treba da preraste u regionalni FBI centar koji će motriti na bezbednost celog Balkana. Domaći analitičari uvereni su da se FBI ovde neće baviti samo internet kriminalom, već i lociranjem islamističkih terorista, što bi moglo da stvori bezbednosne probleme Srbiji ako nas radiklani islamisti prepoznaju kao opasnost.

Posle velike kancelarije koju imaju u Budimpešti, mogućnost da FBI vrlo brzo otvori kancelariju u Beogradu najavio je i vicepremijer Ivica Dačić. To se dogodilo posle posete Sjedinjenim Američkim Državama početkom februara, a nakon razgovora sa novim direktorom američkog biroa, Džejmsom Komijem, pišu "Naše novine".

- Na sastanku je bilo reči o veoma važnim pitanjima od vitalnog nacionalnog i državnog značaja, a koja se tiču saradnje u oblasti borbe protiv ekstremizma i terorizma, naročito protiv radikalnog islamizma. Razgovarali smo o mogučnosti da FBI svoje kancelarije otvori u Beogradu, imajući u vidu da je usvojen novi budžet američke agencije. FBI će u narednih šest meseci razmotriti taj predlog, a u Beograd će u najmanju ruku stići njohov stručnjak za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajberterorizma - izjavio je tada Dačić.

Ipak, bivši funkcioner Službe državne bezbenosti Božidar Spasić smatra da FBI ne dolazi u Srbiju zbog tehnološkog kriminala, nego će se ovde baviti i drugim operativnim radom. On strahuje da bi u nekom trenutku Srbija mogla da ima problem zbog radikalnih islamista, posebno ukoliko nas budu prepoznali kao zemlju koja im predstavlja opasnost.

- Srbija je tranzitna zemlja i do sada je pet do šest ozbiljnih terorista u Srbiji locirano ili uhapšeno, pa su bili isporučeni Americi. Ali oni sada očekuju da će se eskalacijom sukoba u Siriji i Iraku taj broj povećati, a moguća je pojava novih mudžahedina na našim prostorima zbog Kosova i BiH. Lociranjem kancelarije FBI na teritoriji Srbije, verovatno ćemo ući u narandžastu zonu bezbednosne opasnost - objsnio je Spasić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinte

    24. septembar 2014 | 07:16

    Ja ne razumem šta ima FBI da traži u Beogradu, pa mi sarađujemo sa interpolom, grade HAARP, otvaraju FBI,još će i Cia i Mosad i sva ostala g.... Da se dovuku u Srbiju,a pre neku godinu su nas bombardovali!

  • Mi nismo država

    24. septembar 2014 | 01:07

    Ma ovo je otišlo sve u ... Mi bre nismo više država.Mi smo neka baza,nešto tako.Prodali smo ne malo nego smo se skroz prodali.Šta će nama američka bezbednosna agencija u sred naše zemlje? Ma ni za milijardu ne smemo to da prihvatimo.Užas.Ova država nije ni banana,ova država više nije država.

  • Пацијент се опоравља

    24. septembar 2014 | 01:01

    Супер је то. А јели долази Молдер и Скали?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA