Za koju platu zaista ginu srpski rudari? (FOTO) (VIDEO)

Prosečna plata rudara u Srbiji je od 40.000 do 50.000 dinara, dok je plata početnika nešto veća od 30.000 dinara. Radnici koji rade na najtežim poslovima, kao što je nedavno zatrpani Miletić, mogu s noćnim radom i drugim bonusima da dođu i do 60.000, što je, shodno mestu i uslovima u kojima se radi, zaista malo

  • 38

Rudari u Srbiji spadaju u grupu radnika koji najviše rizikiju svoj život na radnom mestu, s opremom koja je u proseku stara 20 godina, a za to su uglavnom nedovoljno plaćeni. Slučaj rudara Željka Miletića, koji je zatrpan u rudniku Resavica, čija porodica živi u bednim uslovima u Svilajncu u kući od blata, bolan je primer stanja u kom se nalaze i rade ovi trudbenici.

O tome su dobro upoznati i u Vladi Srbije, pa su tako ministar rudardstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prilikom proslave dana rudara naveli da pored zastarele opreme nedostaje i radna snaga, i da samo u Senjskom rudniku nedostaje čak 200 rudara!

Predsednik Sindikata Javnog preduzeća podzemne eksploatacije uglja (JP PEU) "Resavica" Goran Nikolić kaže u razgovoru za Telegraf da je situacija alarmantna i da je pitanje samo kada može da se desi nova nesreća.

- Kolege rade u katastrofalnim uslovima, sa opremom i mehanizacijom u koju nije ulagano maltene poslednjih 25 godina. Do raspada SFRJ se koliko-toliko vodilo računa da budemo u trendu sa rudnicima u okruženju, a nakon toga je uloženo veoma malo, pa tako ovakve nesreće kao što se desila pre nekoliko dana, nažalost, mogu da se očekuju i u budućnosti. Sve je staro, zaostalo, nema para i ništa se ne ulaže u radarski sektor - napominje on.

Nikolić ističe da su plate oko republičkog proseka, ali da se zbog težine posla, veoma malo ko odlučuje da siđe u jamu i zaposli se kao rudar.

- Radni uslovi među najtežima, i malo se ko odlučuje za ovaj poziv. Prosečna plata rudara u Srbiji je od 40.000  do 50.000 dinara, dok je plata početnika nešto veća od 30.000 dinara. Radnici koji rade na najtežim poslovima, kao što je zatrpani Miletić, mogu s noćnim radom i drugim bonusima da dođu i do 60.000, što je shodno mestu i uslovima u kojima se radi, zaista malo. Nema savremene tehnologije, pa se radi  starim metodama, većinom ručno, bušenjem ili miniranjem, daleko od tehnologije u savremenim evropskim rudnicima - navodi ovaj rudar.

Kako bi se slikovito opisalo stanje u kom se nalaze srpski rudnici, dovoljno je reći da se u Muzeju radarstva koji je u Sloveniji, srpski rudari pronalaze negde na polovini postavke, a da o savremenim tehnologijama mogu samo da sanjaju.

- Kada smo posetili taj Muzej, mogli smo da se uverimo da se mi nalazimo daleko iza ostalih. Nekada smo bili u rangu sa Poljacima, Česima, Mađarima, a sada smo mnogo iza njih. Kada se toliko dugo ne ulaže u jednu privrednu granu, realno je da se očekuje tako nešto - ocenjuje Nikolić.

Kada su obrušavanja u rudnicima u pitanju, on otkriva da iskusni rudari mogu da predosete nesreću, ali da naravno velike tragedije ne može da predoseti niko, jer se naravno ne bi ni desile.

- Kada ste u rudniku, duboko ispod zemlje, naviknete se na takav ambijent i iskusni rudari mogu da predosete obrušavanje. Ugalj je takav, on počne da pucketa, škripi, kao da nagoveštava da će da se obruči na vas. Onda se gase mašine i staje kompletna proizvodnja. Rudari se povlače u sigurni deo okna i čeka se smirivanje tla - ističe ovaj sindikalac.

Inače, jama u kojoj je zatrpan rudar Željko Miletić je ispod one u kojoj su pre 30 godina poginula 34 rudara.

Predsednik Sindikata Rembas Nebojša Milenković je ocenio da su rudnici veoma nebezbedni, kao i da državna administracija ima svog udela u tome.

- Novi zakoni o javnim nabavkama doveli su toga da nam rudnici budu nebezbedni, jer posle žalbi odlažu se nabavke materijala za bezbednost i nesmetani rad rudnika. Sve češće se događaju incidenti u rudnicima jer ne možemo da nabavimo čelik - istakao je Milenković.

Na državi i resornim institucijama leži odgovornost da se što pre krene u oporavak kompletnog rudarskog sektora, kako bi se ovakvo stanje popravilo i mogućnost dešavanja nesreća svele na minimun.

Ocena rudara je da je najstrašnije u ovoj situaciji što se kompletna javnost seti njih tek kada se desi neka nesreća, kao što je slučaj sa ovom u u jami Strmosten, u rudnicima Resavica.

Da biste zaista videli u kakvim uslovima rade ovi ljudi, pogledajte ovaj klip:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    28. septembar 2014 | 10:41

    A robijasi sede za dzabe umesto da ih saljete da ovo rade

  • Miki

    28. septembar 2014 | 11:23

    Rudarima smanjiti a ministrima i guvernerima ,poslanicima povecati bar 30posto!jer plata od 60000din je 'ogromna'~nadam se da se slazete???

  • Zoka

    28. septembar 2014 | 10:46

    Zar je za plate koje primaju rudari, radeci u ovakvim uslovima potreban bilo kakav komentar ??? Osim mozda STRASNO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA