RADE U RUDNIKU I ŽIVOT IM NIJE LAK: Ne mogu u penziju ni sa 50!

Ni četiri decenije provedene u jami nisu dovoljne rudarima u Srbiji da uživaju u penziji pre nego što navrše petu deceniju života

  • 6

Ni četiri decenije provedene u jami nisu dovoljne rudarima u Srbiji da uživaju u penziji pre navršene 50. godine života.

U pogonu RTB Bor danas ima radnika koji će uskoro imati više leta provedenih na poslu, nego što ih imaju u krštenici.

Samo u Boru je desetak takvih primera, a ima ih i u drugim srpskim rudnicima. Tako je ljudima sa najdužim beneficiranim stažom najveći problem kako dočekati penziju, pišu "Večernje novosti".

Dragoljub Sitić iz borskog rudnika je nedavno napunio 48 godina života, a sa beneficijama ima 45 godina radnog staža i još ne može na duži zasluženi odmor.

Na listi "privilegovanih" u Srbiji ima 36 zanimanja. Tu spadaju radnici u rudnicima, na geološkim i rudarskim istraživanjima, u crnoj i obojenoj metalurgiji - železare, livnice, kovačnice, proizvodnja vatrostalnog materijala, nafte, eksploziva, stakla, zatim radnici u gumarskoj, grafičkoj, kožarsko-prerađivačkoj, farmaceutskoj, tekstilnoj industriji...

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje objašnjavaju da, po Zakonu o PIO, rudarima koji imaju staž sa uvećanim trajanjem od godinu i po dana starosna granica se može snižavati najviše do 50 godina života, što je i minimum potreban za ostvarivanje prava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    25. april 2014 | 12:33

    U rudniku je posao tezak, ali pre svega nije zdrav i veoma rizican. To sto su nagarvljeni se opere, ali rizik i zdravlje nista ne moze da plati.

  • Jamie

    25. april 2014 | 17:16

    Rudarski hleb je jako tezak i krvavo se zaradjuje. Ovi vredni ljudi rade po jamama u mraku i neverovatnom riziku. Ne zelim da znam u kojim jos NEuslovima i zastarelom tehnikom... Ali zato one nadrkane sto sede za saleterom i lupaju pecate na LK. One mogu ranije u penziju...pa da...rizican posao... Mozda prospes sebi kafu u krilo ili mozda moras neki put puno radno vreme da odradis ili te od silnog tracarenja zaboli vilica... Svaka cast izuzecima...i rudari...sto bi se reklo,,SRECNO,,

  • Miki

    25. april 2014 | 12:29

    Zar u zakonu nestoji i jedan od uslova za penziju 45godina staza bez obzira na godine zivota.Nek mi neko objasni jer moj prijatelj radi u policiji i sledece godine puni 45 god.staza sa benificijama a mislim da ce imati 52 starosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA