NOVI PROPISI: Od danas moguće korišćenje mobilnih telefona tokom celog leta

Svaka aviokompanija će morati prethodno da proveri da li ta mera ne ugrožava letove. One će imati osam meseci da se prilagode novom sistemu

  • 4

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) saopštila je da je dozvoljena upotreba mobilnih telefona i tableta tokom celog leta, ali uz ograničenu upotrebu interneta.

- Nov propis danas stupa na snagu, ali će aviokompanije morati prvo da svoje avione podese novom sistemu - navodi se u saopštenju EASA.

Prema postojećim propisima, putnici moraju da svoje uređaje stave na "način letenja" (flight mode), odnosno da isključe bežičnu vezu sa internetom, jer ti signali mogu da ometaju sisteme upravljanja aviona.

Evropska komisija je ranije dozvolila da putnici koriste internet i šalju elektronsku poštu kada avioni lete iznad 3.000 metara.

- Nova mera dozovljava aviokompanijama da putnici koriste mobilne telefone i tablete tokom celog leta - navela je evropska agencija i dodala da još nije dozvoljeno korišćenje bežičnog interneta (WiFi) tokom celog leta.

Svaka aviokompanija će morati prethodno da proveri da li ta mera ne ugrožava letove. Te kompanije imaju osam meseci da se prilagode novom sistemu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poštar

    27. septembar 2014 | 12:25

    Ja koristim mobilni tokom cele godine.

  • Made in Great Britain

    27. septembar 2014 | 13:32

    Glupost. Kao prvo nemaju svi smart phones sa opcijom flight mode. Kao drugo tzv dumb phones nece se iskljucivati u toku leta sto zbog nemara,sto zbog neznanja. Znaci dozvoljen je ukljucen mobilni a ne sme se koristiti isti. Kao trece,avioni nece padati zbog mobilnih telefona. Glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA