Srbi nisu silovali Albanku!

Vrhovni sud Kosova oslobodio je svih optužbi Bojkovića i Dejanovića za ratni zločin silovanje Albanke

  • 3

Jovicu Dejanovića iz Prilužja i Đorđa Bojkovića iz Babinog Mosta, koji su 27. septembra 2012.godine optuženi zajedničkom optužnicom da su tokom rata 1999. godine u Prilužju i Babinom mostu izvršili delo ratni zločin silovanja Albanke, Vrhovni sud Kosova je juče oslobodio svih optužbi.

- Vrhovni sud Kosova je u trećem stepenu 30. septembra održao sednicu veća i juče juče doneo presudu kojom je Dejanovića i Bojkovića oslobodio svih optužbi i oni su od sinoć slobodni ljudi. Na ovaj način na slučaj je stavljena tačka, protiv odluke Vrhovnog suda nema žalbe – rekao je novinarima Miodrag Brkljač, koji je zajedno sa Ljubom Pantovićem bio branilac optužnih.

On je dodao da je „epilog optužnice usledio je 17.aprila, 2013.god. posle sedam meseci provedenih u kućnom pritvoru, oslobađajućom presudom tročlanog veća Euleksovih sudija u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, posle višednevnog glavnog pretresa i defilea velikog broja lažnih svedoka“, ali da je Specijalno Tužilaštvo Kosova „zastupano od strane dva britanska tužioca podnelo je žalbu protiv oslobađajuće presude i predmet je otišao u Apelacioni sud u Prištini“.

- Apelacioni sud je zakazao suđenje na kome smo se ja i kolega Pantović usprotivili preinačenju, medjutim na osnovu istih činjenica oslobadjajuću presuda Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici tročlano veće Apelacionog suda u Prištini u sastavu dva medjunarodna i jedan lokalni sudija je 26. juna, 2014. godine preinačilo presudu i oglasilo ih krivim, Jovici Dejanoviću izreklo kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a Đorđu Bojkoviću 10 godina i njima je zbog dužeine kazne istog dana odredjen pritvor - rekao je Brkljač.

Dejanović i Bojković su sinoć posle donošenja oslobađajuće presude pušteni iz zatvorske jedinice u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kojoj su proveli 3 meseca.

Govoreći o stubu srama na kome su oni i njihove porodice bili izloženi dve godine lažnim optužbama koje su svedočili lažni svedoci Bojković i Dejanović su rekli da je konačno dokazano da su pošteni i časni ljudi, ali da su ostale trajne posledice u njihovim i životima njihovih porodica.

Brkljač je zaključio da je satisfakcija ovog slučaja u kome su njihovi klijenti nepravdno i bez ikakvog dokaza optuženi, davanje neke nade i vraćanje vere da pravda postoji i na kraju trijumfuje i u pravosudnom sistemu Kosova u kome učestvuju euleksove sudije.

Posebnu zahvalnost advokat Brkljač, Dejanović i Bojković uputili su Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vladi Republike Srbije koja im je stajala i stoji na raspolaganju.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • balja

    2. oktobar 2014 | 18:46

    Ovo dvoje kad izadju iz zatvora moraju da tuže privremene institucije i Euleks u Strazburu i traže debelu odštetu od tužitelja. Kolko li su samo batina pojeli od besnih zlotvora u zatvoru. Da li se neko uopšte zapitao zašto bio Srbi silovali Albanke. Ne bih da elaboriram.

  • Asa

    2. oktobar 2014 | 16:54

    Vrhovni sud kosova? Joj zemljo Srbijo

  • pravda

    2. oktobar 2014 | 20:04

    Ali zato snimaju filmove o silovanju i sto je najgore dobice i Oskara sto posto!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA