OPASNO PO ŽIVOT: Na pijaci prodaju otrovne pečurke!

Ta pečurka je mogla da ubije celu moju porodicu, kaže Kragujevčanin koji je juče na tezgama među jestivim pečurkama "sunčicama" video i smrtonosnu "panterovku"

  • 7

Na kragujevačkoj zelenoj pijaci u prodaji su se pojavile smrtonosne otrovne pečurke, koje neuki berači prodaju zajedno za jestivim. Juče je jedan kupac prijavio da je među jestivim gljivama "sunčicama" pazario i smrtno otrovnu "panterovku".

- Prodavačica koja je na tezgu iznela gljive prodavala je "sunčice", ali se previdom berača među njima našla i ta jedna "panterovka", koja je mogla da ubije celu moju porodicu - rekao nam je ovaj kupac.

Pre nekoliko godina kragujevački gljivar sa iskustvom je starijoj ženi prosuo punu korpu gljiva "zavodnica" koje je prodavala kao "lisičarke". Jedina kazna u ovim slučajevima je udaljivanje prodavca sa pijace. Pre samo dva dana gljivar Dragan Marković pronašao je dve otrove pečurke u punoj korpi prodavca, pozvao nadležne iz pijačne uprave i nekome spasio život.

Izgleda da u Kragujevcu Šumadincima glavu spasavaju jedino članovi gljivarskog društva "Šumadija", koji samoinicijativno obilaze tezge i kontrolišu promet pečuraka.

Prodaja gljiva u Srbiji nije zakonski regulisana, a berači i prodavci nemaju sertifikate jer ih, jednostavno, trenutno niko ne izdaje. Nijedna institucija ne bavi se pregledanjem pečurki pre nego što ih berači iznose na tezge. Zaposleni u "Gradskim tržnicama" i na svim pijacama u Srbiji nisu kvalifikovani niti nadležni da kontrolišu gljive u prodaji na tezgama. Kupci pečurke pazare na ličnu odgovornost. "Tržnice" samo evidentiraju one koji se bave prodajom. Trgovci koji pečurke prodaju van pijačnih tezgi briga su tržišne inpekcije, koju zanima samo sprečavanje nelegalne prodaje, ne i pitanje da li su u ponudi otrovne pečurke.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    3. oktobar 2014 | 14:51

    U Jagodini žena prodavala kokosije grozdje kao aroniju. Moja svekrva uzela za bebu da joj napravimo sok. Medjutim, ja bebi ne bih dala nesto za sta nisam sigurna sta je. A za ovo nisam bila. Jos kad sam cula da je placala 200 din./kg.! Odmah sam izguglala i videla šta je u pitanju... Sutra dan videh tu zenu na ulazu u pijacu sa punom kofom kokosijeg grozdja i rekoh joj da to nije aronija. Toliko je vikala da me je bilo sramota od ljudi i otisla sam. Nisam strucnjak i nemam argumente pa nisam mogla da joj doskocim. Zato savetujem da jedete sampinjone i bukovace iz uzgoja a za sve novo, u sta niste sigurni, najbolje i ne konzumirate! Pogotovo ne maloj deci.

  • BOZA ZEMUNAC

    3. oktobar 2014 | 14:49

    UZAS

  • Mama

    3. oktobar 2014 | 14:42

    Menu svekrva kupila u Jagodini na pijaci "aroniju". Sva sreca pa sam bila sumnjičava, jer je namenjena mojoj bebi od tada 9 meseci, i poslala laznu aroniju mojim roditeljima. A posle smo danima vidjali tu ženu na ulazu u pijacu kako prodaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA