ZEMLJOTRES U VATIKANU: Katolička crkva prihvata gejeve!

Dokument u kojem se od sveštenika i vernika traži da "prihvate ove ljude" odražava želju pape Franje da promeni način na koji se crkva odnosi prema homoseksualcima

  • 54

"Homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu da ponude drugima", piše u istorijskom dokumentu koji je danas objavljen u Vatikanu. Od katolika se u ovom dokumentu, koji je nedelju dana pripremalo 200 biskupa, traži da "prihvate gejeve" i da prepoznaju "pozitivne aspekte istopolnih veza".

Od sveštenika se traži i da "pronađu očinski prostor" za homoseksualce, ali i da ne dovode u pitanje katoličku doktrinu o porodici i braku.

Ovaj dokument, iako ne znači da će katolička crkva odustati od osude homoseksualnosti ili istopolnih brakova, predstavlja veliku promenu u načinu na koji se tretiraju gejevi, pošto nikad ranije nije bilo govora o bilo kakvom "razumevanju", "prihvatanju" ili "kvalitetima", kada je reč o osobama homoseksualne orijentacije.

O ovom dokumentu će se raspravljati i na predstojećem sinodu katoličke crkve čija tema je porodica. Ovo je jedna rečenica u ovom istorijskom dokumentu:

"Homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu da ponude hrišćanskoj zajednici: Da li smo sposobni da prihvatimo ove ljude, da im garantujemo mesto u našim zajednicama? Često oni žele susret s crkvom koja im nudi dom u kojem su dobrodošli".

Džon Trevis, stručnjak za Vatikan, nazvao je ovaj dokument "zemljotresom" i velikim preokretom u odnosu katoličke crkve prema gejevima

- Ovaj dokument odražava želju pape Franje da usvoji milostiviji kurs prema ovom pitanju - rekao je Trevis.

Veliki broj učesnika na skupu u Vatikanu traži da se crkva ubuduće o gejevima izjašnjava pomirljivijim tonom, i da izbegava fraze kao što su "suštinski nesređeni" na kojima je insistirao bivši papa Benedikt.

(Telegraf.rs / Izvor:huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA