MEDVEDEV: Ne može SAD da odlučuje o svemu u borbi protiv islamista

Mandat za sprovođenje antiterorističke operacije treba da se dobije u okviru međunarodnog prava, odnosno na bazi Povelje UN, istakao je ruski premijer

  • 3

Ruski premijer Dmitrij Medvedev istakao je da rešavanjem problema "Islamske države" treba da se bavi cela međunarodna zajednica a ne samo SAD. On je dodao da se Moskva nikada nije distancirala od saradnje u borbi protiv terorizma.

- Rešenje o bilo kakvoj antiterorističkoj aktivnosti treba da bude zasnovano na međunarodnom konsenzusu. Ne na odlukama jedne zemlje, čak veoma uvažene, već na međunarodnom konsenzusu - rekao je Medvedev u intervjuu TV kanalu Si-En-Bi-Si (CNBC).

Na pitanje da li će Rusija pružiti vojnu pomoć u operaciji protiv džihadista dok SAD insistiraju na povlačenju sirijskog predsednika Bašara el-Asada, predsednik ruske vlade je ocenio da SAD "više ne insistiraju na odlasku Asada", već pokušavaju separatno da kontaktiraju sa rukovodstvom Sirije.

- Može se neko negativno odnositi prema Asadu, hteti njegovu ostavku, ali dok se to ne desi, samo je centralna vlada Sirije nosilac suvereniteta sirijskog naroda. I o tome treba misliti pri razmatranju pitanja o bilo kakvim akcijama - dodao je Medvedev.

Mandat za sprovođenje antiterorističke operacije treba da se dobije u okviru međunarodnog prava, odnosno na bazi Povelje UN. Govoreći o sirijskom konfliktu, ruski premijer je naglasio da rešenje treba da se traži unutar Sirije.

- Ako se takve akcije preduzimaju odlukama pojedinih vlada, čak i ako se to čini dobronamerno, to je loše, i to se već više puta dešavalo u Iraku, u Avganistanu i dešavalo se i dešava u Siriji. Sirijci su višeslojna zajednica koja se sastoji od različitih veroispovesti: Alavita, šita, sunita, Druza i hrišćana. Svi oni treba da sednu za pregovarački sto i pokušaju da se dogovore - ističe Medvedev.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan B.

    16. oktobar 2014 | 08:51

    Živela Rusija

  • crna ruka

    16. oktobar 2014 | 06:47

    Dali Neki srpski politicar moze da izgovori ovo niko osim seselja ceka narod sav da se vrati voljislav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA