Slikao je puding, postavio fotku na Fejsbuk i izazvao revoluciju!

Noar Narkis je na internetu objasnio svoju odluku da ode iz skupog Tel Aviva i sledi mlade Izraelce koji su emigrirali u jeftiniji Berlin. On je na svom Fejsbuk nalogu ohrabrivao svoje sunarodnike da ga slede i imigriraju iz Izraela

  • 10

Jedan mladi Izraelac, bivši vojni oficir, izazvao je nedavno buru reagovanja kada je objavio fotografije računa iz supermaketa Aldi u Berlinu na kojem je cena popularnog čokoladnog pudinga za dve trećine niža nego u Izraelu, piše "Vašington post".

Taj dizajner aplikacija za mobilne telefone Noar Narkis je pre tri nedelje na internetu objasnio svoju odluku da ode iz skupog Tel Aviva i sledi mlade Izraelce koji su emigrirali u jeftiniji Berlin. On je na svom Fejsbuk nalogu ohrabrivao svoje sunarodnike da ga slede, a kampanju je nazvao "Olim Le Berlin", koristeći hebrejske reči kojima se ohrabruje imigracija u Izrael.

Iako su Izraelci ljuti zbog činjenice da su cene hrane mnogo niže u Nemačkoj, njih su takođe naljutili mladi koji napuštaju jevrejsku državu da bi se uselili u rodno mesto nacističke partije i to posle dugog letošnjeg rata u pojasu Gaze.

Protest nazvan "Milki", po izraelskom nazivu pudinga, je na Fejsbuku lajkovalo 17.000 ljudi. Objavljene su i slike Izraelaca koji drže poruke nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa natpisima da im da vizu, preneo je Asošijeted pres.

Izraelski televizijski kanali poslali su reportere u Berlin da jave kako tamo živi izraelska zajednica. Sve se to događa tri godine nakon velikog protesta stotina hiljada Izraelaca koji su zahtevali niže cene, stanove koje mogu da priušte i smanjenje jaza između bogatih i siromašnih.

Istovremeno, manje od 70 godina od kraja holokausta u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, sećanja su još uvek živa posebno među velikom zajednicom preživelih u holokaustu i onih koji još uvek odbijaju da posete Namačku i kupuju robu iz Nemačke.

Izraelski ministar finansija Jair Lapid rekao je da se ne slaže sa metodom protesta, ali razume šta muči te ljude, koje je nazvao anticionistima, istakavši da misli da bi Jevreji trebalo da žive u Izraelu i da troškovi života "nisu jedino pitanje koje osoba razmatra kada odlučuje gde da živi i po kojim vrednostima".

- Moj cilj je da obrazujem izraelsku vladu. Oni moraju učiniti Izrael atraktivnijim za mlade ljude - rekao je "Puding Man", kako su ga nazvali, u intervjuu za AP u Berlinu, istakavši da su ga hiljade Izraelaca zamolile za pomoć da dobiju vizu.

Izraelski ministar Jair Šamir, član ultranacionalističke partije Izrael naš dom, rekao je da žali Izraelce "koji se više ne sećaju holokausta i koji su napustili Izrael zbog pudinga".

 

Teško je međutim reći koliko Izraelaca zapravo živi u Berlinu privučeno jeftinom stanovima i zanimljivim načinom života, jer neki ulaze s pasošem drugih evropskih zemalja ili dolaze na ograničeno vreme. Procenjuje se da ih ima od 3.000 do 30.000.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    18. oktobar 2014 | 22:41

    Pa i kod nas je ovakav puding oko 50-ak din... znaci i kod nas je za nekih 2/3 skuplji! Ali mi svi cutimo i samo placamo skuplje, sve pa i puding...

  • Marko

    18. oktobar 2014 | 21:10

    Posle svega sto su Jevreji pretrpeli od strane Nemacke koja i danas bastini manje vise istu politiku kao i pre 70 godina, potez ovog mladog Izraelca je za zaljenje.Ja licno, bojkotujem nemacke proizvode kad god je to moguce, naravno nije moguce uvek.Na primer, uvek cu pre kupiti Aleving puding nego onaj koji proizvodi Dr. Oetker, ili domaci keks (Jafa recimo), nego neki nemacki. Kad bismo masovno kupovali ono sto mi proizvedemo,a ne proizvode trece kategorije koje nam EU na celu sa Nemackom poturi, ekonomija bi nam procvetala ocas posla.

  • pa sta

    19. oktobar 2014 | 02:37

    pa neka ih deru kad imaju para da kupe ceo svet! Ionako vladaju celim svetom i univerzumom, Rotšildi, Soroši, Rokfeleri....Ne brinem se ja zbog njih, nego sto je u našim marketima ovaj puding skuplji i od nemacke i od izraela a niko nista ne čini po tom pitanju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA