SRBIJOM HARA "LOL": Igrica koja izaziva istu zavisnost kao i heroin!

U Beogradu sve više zavisnika od igrice "League of Legend". - Zavisnička kriza traje po sedam nedelja i praćena je glavoboljama i drhtavicom. Kod heroinskih zavisnika kriza traje kraće i moguće ju je regulisati lekovima - kaže defektolog Milan Radovanović

Jedna od najpopularnijih igrica na društvenim mrežama "League of Legend" ( LoL), prema rečima beogradskog defektologa Milana Radovanovića, izaziva istu zavisnost kao i heroin!

- Imali smo primer osobe koja se skidala sa igrice "LoL" i koja je imala glavobolje praćene drhtavicom sedam nedelja! Kod heroinskog zavisnika kriza traje duplo manje i za njih postoje lekovi koji imolakšaju krizu, dok za zavisnost od Interneta oni ne postoje – naglašava defektolog za Telegraf.rs, dodajući da je broj zavisnika u Beogradu sve veći.

On objašnjava da je proces lečenja i odvikavanja dug.

- Sam proces traje godinu dana i liči na tretman odvikavanja od patološkog kockanja, koji je najgori oblik zavisnosti. Naši pacijenti imaju mogućnost da koriste Internet tokom lečenja, s tim što su im sadržaji na koje su "navučeni" zabranjeni - kaže Radovanović, koji se na klinici "Entera" bavi terapijom lečenja zavisnika od ove igrice.

Nakon individualne terapije praktikuje se grupna, pa onda porodična terapija u drugoj godini odvikavanja ako se zaključi da je potreban dodatni period lečenja.

- Nekada je bila popularna igrica "World of Warcraft", mnogi su nam dolazili s tim problemom, jednostavno su postali zavisni. Sada je menja igrica "LoL", koja preti da postane ista kao "WoW". Zavisnost od društvenih mreža je u porastu, pa nije  ni čudo što su mnogi navučeni i na "Farmville", igricu koja je popularna na Fejsbuku - kaže naš sagovornik.

Ekipa Telegrafa imala je prilike da razgovara s jednim od internet zavisnika A. H. (17), koji je želeo da ostane anoniman.

- Prvo sam počeo da igram "Counter strike", "WoW" me nije mnogo privlačio, ali me je zato ubrzo privukla igrica slična njoj, a to je "League of Legend" – kaže A. H.

 periodu aktivne zavisnosti dok još sebi nije priznao da ima problem, A. H. je za računarom provodio i po 10 sati dnevno!

- Znao sam da izađem u grad, vratim se, krenem da igram "LoL" i tako do 4-5 sati ujutru. Onda kad svane legnem, pa kad ustanem, opet igram igricu. To je bila moja svakodnevica dosta dugo - priznaje A. H.,  i dodaje da je u tom periodu bukvalno menjao dan za noć.

Zavisnici koji se "Enteri" obraćaju za pomoć uzrasta su od 12 godina pa naviše, a granica ne postoji. Neki od njih imaju i po 65 godina. Jedan od problema zbog kojeg se A. H. obratio ovom udruženju je i zavisnost od surfovanja.

- Već šest meseci ne koristim aktivno kompjuterodređeni sadržaji su mi zabranjeni i ja to shvatam, jer je to za moje dobro. Čak i posle ovako dugog perioda nisam u stanju da počnem da surfujem u nekim normalnim granicama - iskren je A. H.

Defektolog Milan Radovanović ističe da je A. H. došao u savetovalište u poprilično lošem stanju.

- Njegovi roditelji su pronašli savetovalište i doveli su ga, jer su videli da nešto s njim nije u redu. Videli su da im je dete u nekom čudnom stanju, jer je nakon što se vratio s odmora, na kojem je bio s društvom, postao opsednut igricom. To je bio najduži period koji je proveo neprestano igrajući igricu - skoro četiri dana. To je prelilo čašu – kaže Radovanović.

Govoreći o stanju tog momka, Radovanović ističe da se njegovo stanje poboljšalo, ali da A. H. i dalje nije spreman da opet igra "LoL" jer ga je strah da se to opet ne pretvori u zavisnost.

(Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    8. april 2012 | 22:15

    kako ste slagali ja sam igro lol nije losa igrica i imam dosta drugova koji igraju ali nijedan neigra po ceo dan ae razumem da neko igra po 10 sati i ja igram sta drugo da radim necu sigurno gledam turske serije dok igram zaboravim na skolu i sl. ali da neko drhti itd omg baronija teska

  • DotA player

    8. april 2012 | 22:38

    LOL je igrica za decu koja ne znaju da igraju Dotu.

  • Malina

    8. april 2012 | 23:43

    Bitno da su stavili sliku tekena, a mudruju tu nesto :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA