SRBIJOM HARA "LOL": Igrica koja izaziva istu zavisnost kao i heroin!

U Beogradu sve više zavisnika od igrice "League of Legend". - Zavisnička kriza traje po sedam nedelja i praćena je glavoboljama i drhtavicom. Kod heroinskih zavisnika kriza traje kraće i moguće ju je regulisati lekovima - kaže defektolog Milan Radovanović

Zavisnost od igrica

Jedna od najpopularnijih igrica na društvenim mrežama “League of Legend” ( LoL), prema rečima beogradskog defektologa Milana Radovanovića, izaziva istu zavisnost kao i heroin!

– Imali smo primer osobe koja se skidala sa igrice “LoL” i koja je imala glavobolje praćene drhtavicom sedam nedelja! Kod heroinskog zavisnika kriza traje duplo manje i za njih postoje lekovi koji imolakšaju krizu, dok za zavisnost od Interneta oni ne postoje – naglašava defektolog za Telegraf.rs, dodajući da je broj zavisnika u Beogradu sve veći.

On objašnjava da je proces lečenja i odvikavanja dug.

– Sam proces traje godinu dana i liči na tretman odvikavanja od patološkog kockanja, koji je najgori oblik zavisnosti. Naši pacijenti imaju mogućnost da koriste Internet tokom lečenja, s tim što su im sadržaji na koje su “navučeni” zabranjeni – kaže Radovanović, koji se na klinici “Entera” bavi terapijom lečenja zavisnika od ove igrice.

Nakon individualne terapije praktikuje se grupna, pa onda porodična terapija u drugoj godini odvikavanja ako se zaključi da je potreban dodatni period lečenja.

– Nekada je bila popularna igrica “World of Warcraft”, mnogi su nam dolazili s tim problemom, jednostavno su postali zavisni. Sada je menja igrica “LoL”, koja preti da postane ista kao “WoW”. Zavisnost od društvenih mreža je u porastu, pa nije  ni čudo što su mnogi navučeni i na “Farmville”, igricu koja je popularna na Fejsbuku – kaže naš sagovornik.

Ekipa Telegrafa imala je prilike da razgovara s jednim od internet zavisnika A. H. (17), koji je želeo da ostane anoniman.

– Prvo sam počeo da igram “Counter strike“, “WoW” me nije mnogo privlačio, ali me je zato ubrzo privukla igrica slična njoj, a to je “League of Legend” – kaže A. H.

 periodu aktivne zavisnosti dok još sebi nije priznao da ima problem, A. H. je za računarom provodio i po 10 sati dnevno!

– Znao sam da izađem u grad, vratim se, krenem da igram “LoL” i tako do 4-5 sati ujutru. Onda kad svane legnem, pa kad ustanem, opet igram igricu. To je bila moja svakodnevica dosta dugo – priznaje A. H.,  i dodaje da je u tom periodu bukvalno menjao dan za noć.

Zavisnici koji se “Enteri” obraćaju za pomoć uzrasta su od 12 godina pa naviše, a granica ne postoji. Neki od njih imaju i po 65 godina. Jedan od problema zbog kojeg se A. H. obratio ovom udruženju je i zavisnost od surfovanja.

– Već šest meseci ne koristim aktivno kompjuterodređeni sadržaji su mi zabranjeni i ja to shvatam, jer je to za moje dobro. Čak i posle ovako dugog perioda nisam u stanju da počnem da surfujem u nekim normalnim granicama – iskren je A. H.

Defektolog Milan Radovanović ističe da je A. H. došao u savetovalište u poprilično lošem stanju.

– Njegovi roditelji su pronašli savetovalište i doveli su ga, jer su videli da nešto s njim nije u redu. Videli su da im je dete u nekom čudnom stanju, jer je nakon što se vratio s odmora, na kojem je bio s društvom, postao opsednut igricom. To je bio najduži period koji je proveo neprestano igrajući igricu – skoro četiri dana. To je prelilo čašu – kaže Radovanović.

Govoreći o stanju tog momka, Radovanović ističe da se njegovo stanje poboljšalo, ali da A. H. i dalje nije spreman da opet igra “LoL” jer ga je strah da se to opet ne pretvori u zavisnost.

(Isidora Danić)

Tagovi: Counter strike, Droga, Entera, Farmville, Igrica, League of legend, LoL, Milan Radovanović, World of warcraft, WoW
Najnoviji komentari
 • S
  Strahinja Mudric

  Jednostavno ignorisite ovo brdo teksta gore ;) igram lol 3 godine i ne planiram da prestanem …

 • J
  Ja

  IZVINI SE LOL-U!

 • R
  Roki

  Hahahah,smesno,igrao sam lol 2 godine i sad sam prestao na 2 meseca jer imam radove na kuci pa nemam net na mom kompu,ne pokusavam da skinem igricu ovde kod caleta na komp,niti histerisem niti me boli glava ili slicno,ovo je ono sto bi rekli ‘shitload’ skupljen i ubacen u jednu temu.

 • M
  Marmun Marmunovski

  A zasto bi iko u ovo poverovao? Zasto deca ne bi smela da igraju jednu smrdljivu igricu, njom ne moze da se drogira, njom se ne unistava organizam! Ovo je sve izmisljeno,bas sad ima specijalno odeljenje koje leci zavisnike od lola. Ljudi slobodno igrajte lol nista vam nece biti!

 • S
  Strahinja

  Ko poveruje u ove gluposti je jos bolesniji nego ”Zavisnici” igrica.
  U pitanju je licnost koja to igra. Igra je kao i svaka druga igra, igre nemaju psihoaktivne sadrzaje, one vam ne ispiraju mozak. U pitanju je taj decko, sa njim nesto nije u redu a ne sa igricom. Nije istina da on zeli svaki dan ceo dan da igra igricu, on to zeli zato sto ga verovatno drustvo odbacuje ili ga jednostavno neko ne prihvata, na internetu niko ne gleda ko si sta si zato se lakse uklapa tamo. Ja ne vidim kako ovo moze biti gore od bilo koje droge.

  Moj savet je da se ne preteruje. Samo se vi igrajte LoL.

  Ja igram LoL vec 5 godina pa sam sasvim normalan, a vi pogledajte zavisnika od droge posle 5 godina pa nadjite razliku.

Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil