Telegraf- Vesti

SRBIJOM HARA "LOL": Igrica koja izaziva istu zavisnost kao i heroin!

U Beogradu sve više zavisnika od igrice "League of Legend". - Zavisnička kriza traje po sedam nedelja i praćena je glavoboljama i drhtavicom. Kod heroinskih zavisnika kriza traje kraće i moguće ju je regulisati lekovima - kaže defektolog Milan Radovanović

Jedna od najpopularnijih igrica na društvenim mrežama “League of Legend” ( LoL), prema rečima beogradskog defektologa Milana Radovanovića, izaziva istu zavisnost kao i heroin!

- Imali smo primer osobe koja se skidala sa igrice “LoL” i koja je imala glavobolje praćene drhtavicom sedam nedelja! Kod heroinskog zavisnika kriza traje duplo manje i za njih postoje lekovi koji imolakšaju krizu, dok za zavisnost od Interneta oni ne postoje – naglašava defektolog za Telegraf.rs, dodajući da je broj zavisnika u Beogradu sve veći.

On objašnjava da je proces lečenja i odvikavanja dug.

- Sam proces traje godinu dana i liči na tretman odvikavanja od patološkog kockanja, koji je najgori oblik zavisnosti. Naši pacijenti imaju mogućnost da koriste Internet tokom lečenja, s tim što su im sadržaji na koje su “navučeni” zabranjeni – kaže Radovanović, koji se na klinici “Entera” bavi terapijom lečenja zavisnika od ove igrice.

Nakon individualne terapije praktikuje se grupna, pa onda porodična terapija u drugoj godini odvikavanja ako se zaključi da je potreban dodatni period lečenja.

- Nekada je bila popularna igrica “World of Warcraft”, mnogi su nam dolazili s tim problemom, jednostavno su postali zavisni. Sada je menja igrica “LoL”, koja preti da postane ista kao “WoW”. Zavisnost od društvenih mreža je u porastu, pa nije  ni čudo što su mnogi navučeni i na “Farmville”, igricu koja je popularna na Fejsbuku – kaže naš sagovornik.

Ekipa Telegrafa imala je prilike da razgovara s jednim od internet zavisnika A. H. (17), koji je želeo da ostane anoniman.

- Prvo sam počeo da igram “Counter strike“, “WoW” me nije mnogo privlačio, ali me je zato ubrzo privukla igrica slična njoj, a to je “League of Legend” – kaže A. H.

 periodu aktivne zavisnosti dok još sebi nije priznao da ima problem, A. H. je za računarom provodio i po 10 sati dnevno!

- Znao sam da izađem u grad, vratim se, krenem da igram “LoL” i tako do 4-5 sati ujutru. Onda kad svane legnem, pa kad ustanem, opet igram igricu. To je bila moja svakodnevica dosta dugo – priznaje A. H.,  i dodaje da je u tom periodu bukvalno menjao dan za noć.

Zavisnici koji se “Enteri” obraćaju za pomoć uzrasta su od 12 godina pa naviše, a granica ne postoji. Neki od njih imaju i po 65 godina. Jedan od problema zbog kojeg se A. H. obratio ovom udruženju je i zavisnost od surfovanja.

- Već šest meseci ne koristim aktivno kompjuterodređeni sadržaji su mi zabranjeni i ja to shvatam, jer je to za moje dobro. Čak i posle ovako dugog perioda nisam u stanju da počnem da surfujem u nekim normalnim granicama – iskren je A. H.

Defektolog Milan Radovanović ističe da je A. H. došao u savetovalište u poprilično lošem stanju.

- Njegovi roditelji su pronašli savetovalište i doveli su ga, jer su videli da nešto s njim nije u redu. Videli su da im je dete u nekom čudnom stanju, jer je nakon što se vratio s odmora, na kojem je bio s društvom, postao opsednut igricom. To je bio najduži period koji je proveo neprestano igrajući igricu – skoro četiri dana. To je prelilo čašu – kaže Radovanović.

Govoreći o stanju tog momka, Radovanović ističe da se njegovo stanje poboljšalo, ali da A. H. i dalje nije spreman da opet igra “LoL” jer ga je strah da se to opet ne pretvori u zavisnost.

(Isidora Danić)

Čitajte još

Najnoviji komentari

 • marko

  sad ce nova sezona ,mapa i novi cemp sad ce bit jos vise zarazenih

 • marko

  LoL jeste zavisna igrica to se slazem a vi kreteni sto ne znate u cemu je smisao igrice zacepite..i vi kad bi se vise zainteresovali za igricu i vi bi se zarazili..

 • TadijaMunze

  Vazno je uzivati u onome sto se obavlja i radi. A sada sto propaganda odvlaci paznju na robovlasnicko drustvo i sve pljuje sem toga da idete na posao i budete robovi,to vec sami shvatite.
  Tito je mason!
  Srbija do Tokia

 • acidic

  Zavisnost je jako labavo shvacen pojam u danasnje vreme. Da bi neko bio zavistan od necega, uslov je to da postoje neke negativne posledice nakon prestanka ukljucivanja u tu aktivnost, sta god ona bila. Ja sam duze vreme igrao i CS, i LoL, i Dotu, i kad mi se nije vise igralo jednostavno nisam igrao. A kad mi se opet igralo, igrao sam. Neprestano sam cepao spid nedelju dana(vise puta) i nijednom nisam imao posledice niti sam osetio bilo kakvu naznaku krize. Varim cesto, po 3-4 buksne dnevno, vec godinu dana. Nijednom nisam osetio nista jace ili opasnije od jednostavne zelje da radim ono sto volim. Ako dovoljno dobro poznajete sebe, moguce je cak i koristiti heroin i ne postati zavistan. Verovatnoce su male, ali moguce je. Sve je stvar toga kakva ste osoba i da li znate da prepoznate kada imate problem, kao i da li mozete efektivno da resite taj problem. Jos jedan debilan pojam koji vecina ljudi(pogotovo na nasim prostorima) pogresno tumaci je rec “narkoman”. Sta to znaci narkoman? Covek koji koristi bilo kakvu vrstu psihoaktivne supstance? Zasto se onda na tu rec gleda sa visine? Cigarete su psihoaktivna supstanca, kafa je psihoaktivna supstanca, mnostvo lekova koje mozete kupiti u apoteci i koje koristite vi i ljudi iz vase okoline su psihoaktivne supstance. Svako moze da radi ono sto zeli i voli dokle god svojim postupcima ne steti ljudima iz svoje okoline. Molim vas, svi vi koji imate bilo kakve predrasude o bilo cemu, bilo to igrice, droga, ili samo neka osoba cije ponasanje ne razumete, prvo se informisite o tome sto hejtujete pa onda dajte neki konstruktivan argument, a verujte da ga verovatno necete imati jer ta osoba koju osudjujete je sagledala tu situaciju iz mnogo vise uglova nego vi sami. Pozdrav. :)

 • zlo

  Welcome to the league of Draven

Pogledajte Sve komentare