KINA BRANI SEVERNU KOREJU: Upotrebiće veto na rezoluciju o ljudskim pravima

Komitet generalne skupštine UN- a razmatra rezoluciju kojom će pozvati Savet bezbednosti UN da Pjongjang uputi Međunarodnom krivičnom sudu, a Kina smatra da iznošenje pitanja ljudskih prava pred Međunarodni krivični sud neće doprineti poboljšanju ljudskih prava u jednoj zemlji

  • 1

Kina se protivi upućivanju Severne Koreje Međunarodnom krivičnom sudu i smatra da svi sporovi oko pitanja ljudskih prava treba da budu rešeni "kroz dijalog i saradnju na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja", saopštili su danas kineski zvaničnici.

- Smatramo da iznošenje pitanja ljudskih prava pred Međunarodni krivični sud neće doprineti poboljšanju ljudskih prava u jednoj zemlji - rekla je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnoj konferenciji za novinare.

Komitet generalne skupštine Ujedinjenih nacija razmatra rezoluciju kojom će pozvati Savet bezbednosti UN da Pjongjang uputi Međunarodnom krivičnom sudu, a ovaj korak predstavljao bi najveći napor međunarodne zajednice do sad u kritici stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji, naveo je AP.

Za sada nije poznato da li će rezolucija biti usvojena, a Hua nije rekla da li će Kina iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti ukoliko dođe do glasanja. Kina je do sada upotrebila pravo veta 10 puta i sklonija je da teška pitanja blokira pre nego što stignu do Saveta.

Peking je, međutim, bio među šest država koje su glasale "ne" početkom godine, kada je Savet UN za ljudska prava odobrio rezoluciju kojom se omogućava specijalnom istražitelju da nastavi sa istragom navodnih zločina protiv čovečnosti i drugim zloupotrebama u Severnoj Koreji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    24. oktobar 2014 | 10:01

    Za njih je čovek nula koja nema nikakva prava i kojoj vlast može raditi šta god hoće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA