Ovaj islamista ubio je kanadskog vojnika u centru Otave (FOTO) (VIDEO)

Majkl Zehaf-Bibo (32), koji je ubio kanadskog vojnika u Otavi, nedavno je prešao u Islam i planirao je da ode u Siriju

  • 1

Napadač Majkl Zehaf-Bibo (32), koji je ubio kanadskog vojnika i upao u zgradu parlamenta u Otavi pre nego što je ubijen, nalazio se na listi nadziranja osumnjičenih terorista i oduzet mu je pasoš da ne bi otišao u inostranstvo, tačnije u Siriju kako bi učestvovao u borbama.

Zehaf-Bibo, koji je nedavno prešao u Islam, bio je, kako je prenela agencija AFP, optuživan zbog droge i pljački i planirao je, kako je jedan njegov prijatelj rekao, da uskoro putuje na Bliski istok radi proučavanja islama i učenja arapskog jezika.

Motiv napada nije, zasad, otkriven, navela je francuska agencija. BBC je naveo da nema zvaničnih potvrda da je napad u Otavi povezan sa Islamskom državom ili vojnom kampanjom Kanade protiv džihadista u Iraku i Siriji.

To je drugi napad ove sedmice na kanadske vojnike - u ponedeljak je napadač naklonjen džihadistima ubio jednog i ranio drugog vojnika pucajući iz automobila.

Porodični prijatelj napadača u Otavi, Dejv Beturst, ispričao je da je Zehaf-Biboa sreo u džamiji pre tri godine i da tada nije imao ektremističke stavove ili da je pokazivao želju za nasiljem.

Međutim, to se posle promenilo i Zehaf Bibo mu je više puta rekao da je šejtan (đavo) prisutan svuda u svetu.

- Mislim da je bio mentalno oboleo - rekao je Beturst, koji je ubijenog napadača poslednji put video pre šest sedmica u džamiji u području Vankuvera.

Tada mu je rekao da namerava da ode uskoro na Bliski istok radi učenja islama i arapskog jezika.

Zehaf-Bibo ubio je u sredu kanadskog vojnika koji je čuvao spomenik i potom je provalio u zgradu parlamenta nedaleko od spomenika, gde je došlo do opšte pucnjave, pre nego što je napadač ubijen.

Premijer Kanade Stiven Harper poručio je danas da Kanadu "nikada neće zastrašiti" i obećao je da će se borba protiv terorističkih organizacija udvostručiti.

- To će nas dovesti do toga da ojačamo našu odlučnost i da udvostručimo naše napore i da agencije za nacionalnu bezbednost preduzmu sve neophodne korake da identifikuju i bore se protiv pretnji i čuvaju bezbednost Kanade ovde kod kuće - rekao je Harper.

Sjedinjene Američke Države ponudile su pomoć Kanadi posle pucnjave u Otavi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rilla

    23. oktobar 2014 | 15:49

    Amerika je stvorila to zlo. Sad nek se bori protiv toga. Ko seje zlo jednog dana bice I sam unisten od toga zla. Trazili ste gledajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA