NOVA ČISTKA: Kim Džong Un ubio još šest funkcionera?

Prema pisanju najprestižnijeg južnokorejskog lista lider Severne Koreje odsustvo iz javnog života iskoristio je da se pozabavi svima koji su mu stali na put

  • 17

Severnokorejski vo]a Kim Džong Un nije se pojavljivao u javnosti nekoliko nedelja, što je izazvalo mnoge spekulacije i nagađanja u vezi sa ovim diktatorom. Njegovo odsustvo pravdano je bolešću, ipak predstavnici Južne Koreje imaju potpuno drugačiji pogled na čitavu situaciju.

Naime, prema pisanju DžongAng Dejlija, jednog od najprestižnijih novina Kim je to vreme iskoristio za obračunavanje sa protivnicima.

Navodno je u novim čistkama stradalo šest visoko rangiranih zvaničnika te države. Ovu tvrdnju potkrepili su tvrdnjama da se ti političari danima nisu pojavljivali na važnim događajima.

- Prema informacijama koje imam šest političara na ministarskim pozicijama je smaknuto - piše list pozivajući se na dobro obavešten izvor.

Među ubijenima je ministar za telekomunikacije, Sim Čol ho, kao i ugledni arhitekta Ma Von Čun koji nije bio prisutan kada je Kim nedavno obilazio gradilišta. On je uvek verni pratilac severnokorejskog vođe i pravo je čudo što ga u javnosti nije bilo 66 dana.

Komandant severnokorejskih vazdušnih snaga, general Ri Pjong Čol takođe nije viđen u javnosti od kraja septembra. On se smatrao uticajnom osobom u vojsci, kao i unutar režima, na njega je gledano kao na zvezdu u usponu. Sumnje da mu se nešto dogodilo potkrepio je njegov izostanak sa manifestacije na kojoj je Kim Džong Un davao instrukcije višim komandantima vazdušnih snaga.

Član Međunarodnog olimpijskog odbora, Čang Ung (76), još je jedan od državnika koji se smatraju smaknutim. Njegovo ime nije spomenuto kada se Kim susreo sa sportistima koji su učestvovali na Azijskim igrama.

Isto tako, Ri Džong Gil, načelnik Glavnog borca severnokorejske vojske, nije se pojavio s osvajačima zlatnih medalja, što je događaj na kom se redovno pojavljuju vojni zvaničnici, jer su sportisti uglavnom vojna lica.

Stručnjak za Koreju sa Univerziteta u Lidsu Ejdan Foster Karter rekao je da su novine koje su ovo objavile jedne od najrespektabilnijih u Južnoj Koreji, što ovom izveštaju daje dodatni kredibilitet. Uprkos tome on ipak nije hteo da potvrdi izneto.

- Dva meseca odsutnosti nije toliko dug period. Severnokorejski političari često odsustvuju iz javnog života - rekao je Karter.

Međutim, i njemu je neobično dugo odsustvo arhitekte Ma Von Čuna, s obzirom da se nije pojavio već 66 dana.

- Drugačije je kada je reč o zapovedniku vazdušnih snaga jer je on postavljen pre manje od mesec dana. Sumnjam da je smaknut - dodao je Karter.

Podsetimo, Kim je pre godinu dana sproveo prvu čistku. Tada je stradao njegov ujak Džang Song Tek, ali i druge važne figure u Pjongjangu.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.

    23. oktobar 2014 | 17:39

    Kim Jong un je srpski brat. Trebalo bi i za njega odrzat paradu..

  • русииа

    23. oktobar 2014 | 17:00

    Браво !!! Не насједајте на писање сатаниста из америке и њихових слуга

  • Hrvat

    23. oktobar 2014 | 21:54

    I mene je iznenadilo kako fino izgleda pozadina, cesta, zgrade, itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA