DOPALO VAM SE STRNDŽANJE? Evo kakvi su bizarni seksualni običaji postojali u Srbiji! (FOTO)

Iako važimo za tradicionalno društvo koje veoma drži do poštenja, časti i porodičnih vrednosti, ne tako davno snohačenje, orgijanje, pravo prve bračne noći i incestoidni brakovi su bili deo tradicije u našoj zemlji

  • 41

Tokom viševekovnog robovanja pod  Turcima srpski narod je usvajao razne običaje, a među njima su svakako i seksualni, za koje postoje neproverene priče da su se zadržali i do danas u najruralnijim sredinama. Neke smo nasleđivali od Turaka, a ima i onih koji datiraju iz vremena paganstva.

Mi vam izdvajamo najbizarnije, a među njima su snohačenje, orgijanje, pravo prve bračne noći i incestoidni brakovi.

Prvi među njima je običaj pod nazivom snohačestvo ili snohačenje. Ovaj običaj je podrazumevao seksualno opštenje svekra i snahe u seoskim sredinama. Potiče iz vremena slovenskih zajednica. Taj neobični seksualni običaj je bio rasprostranjen kako u području Pomoravlja, tako i u vranjskom području, gde se prenosio s kolena na koleno.

U Pomoravlju je snohačenje utemeljeno ženidbom maloletnog dečaka, još uvek nesposobnog za seksualne odnose s odraslom devojkom i u tom slučaju je otac obavljao "bračne dužnosti" sa snahom do sinovljevog polnog sazrevanja. Trag ovog običaja nalazimo u romanu "Nečista krv" Bore Stankovića.

Prastari običaj kolektivnog društvenog seksa obavljan je u određenim prilikama i zbivanjima kao ritual. Potiče od starih balkanskih naroda i Slovena. Kod Srba se praktikovao u patrijarhalnim seoskim skupinama pčinjskog kraja.

U sebi nosi elemente ritualnog seksa nasleđenog od tračkih plemena i starih naroda iz drevne starine. U vreme svadbenog veselja, dok se u potpunosti nije oblikovao svadbeni ritual, u svadbenoj ekstazi nije se vodilo računa ko je sa kim seksualno opštio.

Pravo prve bračne noći je običaj koji se vezuje za period turske vladavine. Naime, to je bilo pravo bega (ili ređe age) da provede jednu noć s budućom ženom svog kmeta (mladom i seksualno privlačnom), nakon čega bi je predao dalje kmetu, iako se ovo moglo izbeći plaćanjem izvesne sume novca. Ovaj običaj je bio na snazi do kraja 19. veka.

Pre oslobođenja od Turaka u vranjskim selima, a i na celom jugu Srbije, praktikovali su se brakovi između srodnika, kako po muškoj, tako i po ženskoj liniji i među srodnicima po tazbini. Takođe je bio prisutan i brak  između ritualnog srodstva - kumstva. Zajedničko svim ovim brakovima je pojava incesta.

Najzad, spisku ovih bizarnih srpskih običaja prodružuje se i sklapanje brakova među maloletnicima. Taj običaj je bio zasupljen podjednako i među seoskim i među gradskim stanovništvom. Često se brak sklapao između muškarca maloletnika i odrasle devojke. Ženidba maloletnika s odraslim i zrelim  devojkama najčešće je praktikovana iz ekonomskih razloga ili radi dobijanja radne snage.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Montenegrino

    24. oktobar 2014 | 20:50

    A sad se samo strandžaju .direktori po propalim firmama???

  • J.h

    25. oktobar 2014 | 00:41

    I onda kazu danas nastrano, spavaju prije braka! Fuj neki ti spavala sa svekrom zivot bi mi trajao do udaje a onda bi se objesila! 90% zena ovog svijeta kako god okrenes je ponizavano a da misli da to tako treba biti! Nevjerujem svemu al ako je i pol istina zao mi je zena koje su morale ovako nesto prozivljavati! A i da mi je vidjet koji je to sretan jer mu je prvi sin tatin sin tj brat jer sigurno je bilo i toga... Ajme meni kakve morbidnosti!

  • miki

    24. oktobar 2014 | 21:03

    Dno dna se to zove!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA